Haagse hof kijkt rond in gevangenis Zoetermeer vanwege mogelijke afluisterpraktijken

Archieffoto (ANP)
Archieffoto (ANP)
ZOETERMEER - Het Haagse gerechtshof heeft maandag een zogenoemde schouw gedaan in de gevangenis van Zoetermeer. Aanleiding was de beschuldiging van advocaat Michiel Kuyp dat de camera van één van de spreekkamers aanstond, toen hij zijn cliënt in oktober in de gevangenis bezocht.
Volgens Kuyp is maandag duidelijk geworden dat de camera daadwerkelijk heeft aangestaan, toen hij een vertrouwelijk gesprek voerde met zijn cliënt. 'De camera is niet per ongeluk aangezet, want dat kan alleen met een speciale sleutel en die hebben maar zeven mensen', zegt Kuyp.
Het hof doet geen uitspraken over de bevindingen van de schouw. 'Er is informatie verzameld, de rechters hebben rondgekeken en ze hebben met wat mensen gesproken. Daar heeft het hof nog geen conclusies aan verbonden', zegt een woordvoerder.

'Camera is aan- en uitgezet'

Kuyp sprak tijdens de schouw met het hoofd-beveiliging van de gevangenis. 'Die vertelde me dat de camera een uur na mijn bezoek op 1 oktober weer uit was. Hij is dus niet alleen aangezet, maar ook weer uit.'
In januari wordt de zaak van zijn cliënt -die vastzit voor diefstal, beroving en mishandeling- inhoudelijk behandeld door het hof. 'Dan kom ik hier zeker op terug', zegt Kuyp. Ook het hof verwacht dat het Openbaar Ministerie tijdens de zitting iets zal zeggen over de schouw en de mogelijke afluisterpraktijken.

Kamervragen en brief naar minister

De cliënt van Kuyp heeft een klacht ingediend en de advocaat zelf schreef een brief aan minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie. De PvdA stelde Kamervragen, nadat de advocaat bekend maakte dat hij afgeluisterd zou zijn in de gevangenis van Zoetermeer.
De minister antwoordde dat gesprekken tussen een advocaat en een gedetineerde alleen worden opgenomen als iemand verdacht wordt van terrorisme, of als de advocaat zelf verdacht wordt van strafbare feiten. 'Geloof me, dat is niet het geval,' zegt Kuyp.
Minister Van der Steur ontkent dat er in gevangenis in Zoetermeer gesprekken zijn opgenomen.