Museumschip de Mercuur weggesleept uit haven van Scheveningen

DEN HAAG - De marine heeft dinsdagochtend het museumschip de Mercuur overgenomen van de Stichting Behoud Maritieme Monumenten. De Mercuur is door een sleepboot van de marine weggesleept uit Scheveningen en naar de haven van Den Helder gebracht. Daar wordt het schip voorlopig afgemeerd.
Het is nog niet bekend wat er met het schip gaat gebeuren. Volgens Steven Muetstege, voorzitter van de Stichting Behoud Maritieme Monumenten, is het schip eigenlijk van de Amerikanen. 'We hebben het schip te leen gekregen in het kader van de Marschall-hulp', zegt Muetstege. 'Dus we moeten de Amerikanen vragen wat ze er mee zouden willen. Ik hoop dat we het kunnen behouden.'

De mijnenveger lag ruim twee decennia als museum aan de Dr. Lelykade in de Tweede Scheveningse Binnenhaven. Daarvoor heeft het schip vanaf 1954 dienst gedaan als mijnenveger. Vanaf 1972 hielp de Mercuur onderzeeboten tijdens oefeningen met torpedo's.

Tekort aan vrijwilligers

De Stichting Behoud Martieme Monumenten had de Mercuur graag behouden voor Scheveningen, maar dat gaat niet lukken. De Stichting kampt met een tekort aan vrijwilligers die het schip draaiende zouden moeten houden.