Eenzame ouderen krijgen kerstlunch op Scheveningse Pier

DEN HAAG - Op de Scheveningse Pier kregen zo'n 750 ouderen woensdagmiddag een kerstlunch geserveerd. Het was de aftrap voor een nieuw initiatief: de Community tegen Eenzaamheid.
Lange rijen van tafels zijn opgesteld in de lange gang van de Pier. In het bijzijn van de kerstman en live muziek van onder andere het Vissersvrouwenkoor uit Scheveningen, genieten de senioren van een driegangenmenu dat werd verzorgd door Resto VanHarte.
Met een korte toespraak lanceert wethouder Karsten Klein de nieuwe 'Community tegen eenzaamheid'. 'Uit onderzoeken blijkt dat één op de twee mensen in Den Haag eenzaamheidsgevoelens heeft. We willen er alles aan doen om dat tegen te gaan.'

Oplossingen tegen eenzaamheid

'Op initiatief van de gemeente zijn er gesprekken gevoerd met bedrijven, vrijwilligersorganisaties, en welzijns- en zorginstellingen. Hierbij werd naar oplossingen gezocht om eenzaamheid te bestrijden', vertelt wethouder Klein.
Ook kleine initiatieven worden besproken in de gemeenschap. 'Dat kan bijvoorbeeld een bankje zijn naast het koffiezetapparaat in de supermarkt. En bioscoopketen Pathé overweegt om weer pauzes in te lassen tijdens de film zodat mensen weer in gesprek komen met elkaar', aldus de wethouder.
Ouderen reageren enthousiast op het initiatief. 'Het is een fantastisch idee. Ik voel me soms erg eenzaam en probeer er zoveel mogelijk op uit te gaan', vertelt een mevrouw terwijl ze van haar courgettesoep proeft. Haar tafelgenoot reageert: 'Als je zo lang mogelijk thuis moet blijven als oudere, dan moet je wel de mogelijkheid hebben om elkaar te ontmoeten'.