Haagse coalitie ruziet over winteropvang voor daklozen in Den Haag

DEN HAAG - Binnen de Haagse coalitie is onenigheid uitgebroken over de winteropvang voor daklozen. De PvdA en Haagse Stadspartij (HSP) zijn boos op veel andere partijen in de Haagse gemeenteraad omdat die een voorstel om de opvang uit te breiden niet steunen. Beide partijen wilden een 'permanente, laagdrempelige opvang'.
Maar andere fracties - waaronder de coalitiegenoten D66, VVD en CDA - voelden daar niets voor. Zij vinden dat daklozen die gebruik willen maken van de opvang 'gescreend' moeten worden, zodat kan worden beoordeeld of ze wel op de goede plek zijn. PvdA en HSP zien niets in zo'n toets omdat dit mensen zou kunnen afschrikken.

Wethouder Karsten Klein (CDA) wees het voorstel van beide partijen af omdat hij het belangrijk vindt dat mensen die zich bij de opvang melden ook naar passende hulpinstanties kunnen worden doorverwezen. Zonder screening is dat veel moeilijker. Het voorstel van PvdA en HSP haalde uiteindelijk net geen meerderheid.

'Recht op bed, bad en brood'

De wethouder verklaarde ook dat zodra het kouder wordt, niemand in Den Haag op straat hoeft te slapen. Op het moment dat de temperaturen dalen, gaat de opvang open en rijden hulpverleners door de stad om mensen die buiten slapen naar binnen te halen. Volgens hem is het dan ook niet nodig om de regels nog meer te versoepelen.

LEES OOK: December op weg naar warmterecord; 'Het lijkt wel lente'

Dit tot grote frustratie van raadslid Elly Burgering (HSP): 'Nederland heeft het mensenrechtenverdrag ondertekend dat stelt dat iedereen in Europa recht heeft op in elk geval sobere opvang van bed, bad, brood. Daar moeten we in Den Haag gehoor aan geven,' zegt zij.

Opvang is gratis hotel voor Oost-Europese arbeiders

Volgens PvdA-fractievoorzitter Martijn Balster was het idee van beide partijen om de opvang in Den Haag op een lijn te brengen met die in Amsterdam. Daar kan iedereen van december tot april er terecht. 'Als daklozen een te grote drempel voelen om de winteropvang op te zoeken, blijven mensen op straat. Wij willen dat mensen zonder voorwaarden in de opvang kunnen overnachten.'

Op de achtergrond speelt ook nog een andere kwestie mee. Vorig jaar bleek dat tijdens koude nachten veel Oost-Europeanen nachten in de opvang doorbrachten. Zij werden daar soms zelfs met busjes opgehaald op vervolgens in het Westland aan het werk te gaan. Daarmee zou de opvang zonder screening eigenlijk een soort gratis hotel worden.Deel dit artikel: