7 dingen die je nog niet wist over het Lange Voorhout in Den Haag

DEN HAAG - De Haagsche Hopjes zijn er uitgevonden, Winston Churchill en Napoleon logeerden er en eronder lopen geheime ondergrondse gangen. Wij zetten zeven dingen die je nog niet wist over het Lange Voorhout in Den haag op een rij.
#1 Liesje Leerde Lotje Lopen… op het Lange Voorhout

Het beroemde versje Liesje Leerde Lotje Lopen Langs de Lange Lindelaan gaat over - jawel - het Lange Voorhout. In 1536 gaf keizer Karel V de opdracht om vier rijen lindebomen te planten aan de statige laan die in de volksmond ook wel de Lange Lindelaan werd genoemd.

#2 Hoeren en homoseksuelen op de Cour Napoléon

Tijdens de Franse overheersing heette het Lange Voorhout enkele jaren ‘Cour Napoléon’ (van 1811 tot 1813). Op 14 oktober 1811 logeerden Napoléon en Marie-Louise in het Paleis Lange Voorhout (nu het Eschermuseum). Het Lange Voorhout was destijds dé plek voor hoeren en homoseksuelen.

#3 Churchill en the Stones overnachtten in Des Indes

Van de Amerikaanse presidenten Dwight D. Eisenhower en Franklin Delano Roosevelt tot sir Winston Churchill en de Britse veldmaarschalk Bernard Montgomery: ze logeerden allemaal in het chique Haagse Hotel Des Indes (Lange Voorhout 54-56). En ook nog: de Sjah van Perzië, the Rolling Stones, François Mitterand, Jacques Chirac, Tony Blair en de Spice Girls. De wereldberoemde balletdanseres Anna Pavlova overleed in de slaapkamer naast de Japanse Salon van Hotel Des Indes aan de vooravond van haar afscheidstour in 1931.

#4 Duiventil met Joodse onderduikers

In de oorlog was Hotel Des Indes een gewilde ontmoetingsplek van de Duitse bezetter in Den Haag. Terwijl in datzelfde hotel Joodse onderduikers zaten in een duiventil op het dak. Zij hebben de oorlog allemaal overleefd. De duiven niet: die zijn door zowel de Duitsers als onderduikers opgegeten.

#5 Haagsche Hopjes ‘uitgevonden’ op het Lange Voorhout

Baron Hendrik Hop (1723 - 1808) was verslaafd aan koffie. Op een avond liet hij per ongeluk een kop koffie met suiker en room op de kachel staan, in zijn huis op het Lange Voorhout 92. De volgende ochtend waren het brokken suiker met een koffiesmaak. Het bleek lekker te smaken en hóppa het snoepje was geboren! Ze werden 'de brokken van baron Hop' genoemd en kregen in 1880 de naam Haagsche Hopjes.

#6 Ondergrondse vluchtgangen

Mythe of waar? Een groot deel van het centrum van Den Haag zou met eeuwenoude ondergrondse (koninklijke) tunnels zijn verbonden. Zo lopen van Paleis Lange Voorhout gangen naar ‘Bodega De Posthoorn’, waar koningin Wilhelmina regelmatig een borrel dronk. En die bodega is ook vanaf het Binnenhof te bereiken. Recht onder de Hofvijver zouden ook gangen zitten.

#7 Lantaarnpalen mét gouden kroontjes

Bovenop de lantaarnpalen van het Lange Voorhout prijken gouden kronen, die de koninklijke route die de Gouden Koets aflegt aangeven. De speciale LED-verlichting verlicht het bladerdak van de monumentale lindebomen.

Meer Lange Voorhout?

Kijk dan de documentaire van Tialda Bottema. TV West zendt de documentaire uit in twee delen, op zondag 27 december en zondag 3 januari.