Ministerie eist controle galerijflats, zoals in deze regio al gebeurde

kees marcus op galerij escampflat leyweg
Bewoner Kees Marcus maakt zich veel zorgen over de problemen met de galerijvloer
DEN HAAG - Bij galerijflats die zijn gebouwd voor 1975 moeten alle galerijvloeren worden gecontroleerd op veiligheid. Het gaat om ongeveer duizend galerijflats in heel Nederland. De controles door de eigenaren moeten voor 1 juli 2017 gereed zijn. De gemeentes moeten toezicht houden op de controles. Dat maakte het ministerie dinsdag bekend.
Het gaat om galerijvloeren die vastzitten aan de binnenvloeren van de woningen. Uit onderzoek is gebleken dat de bewapening in de galerijvloer soms onvoldoende is of dat de wapening is aangetast door corrosie. Vorig jaar bleek dat bij 60 procent van al 150 onderzochte flats de constructie veilig is. Bij het andere deel moesten maatregelen worden genomen.
In 2011 is bij een flat in Leeuwarden een galerijvloer bezweken. Sindsdien is bij veel soortgelijke galerijflats al vrijwillig onderzoek uitgevoerd naar de galerijvloeren en balkons - onder meer in onze regio - maar nog niet alle flatgebouwen in Nederland zijn onderzocht. 'Gezien de kans dat deze oude galerijvloeren uiteindelijk bezwijken, moet er op korte termijn actie worden ondernomen', benadrukt het ministerie.

Ook veiligheid balkons bekijken

Een deskundig advies- of ingenieursbureau moet de controle uitvoeren. Als de galerijvloeren niet voldoende sterk zijn, moet de flateigenaar in actie komen. Het ministerie adviseert om bij problemen met die vloeren ook de veiligheid van de balkons te bekijken.
In Den Haag is de veiligheid van 60 flatgebouwen onderzocht. 'Met de eigenaar van de laatste flat zijn we nog in gesprek. We gaan er vanuit dat die ook snel onderzoek laat uitvoeren', laat een gemeentewoordvoerder weten.

Niet spoedeisend

De galerijvloeren van 27 flats zijn in orde, 19 flatgebouwen zijn veilig gemaakt door middel van stempels. De 6 gestempelde flats die al op de nominatie stonden om gesloopt te worden, wacht de sloophamer. Bij de 13 andere gestempelde gebouwen worden later definitieve voorzieningen getroffen.
Bij 7 flats moeten maatregelen genomen worden, maar dit is volgens de gemeente niet spoedeisend. Bij 4 flats is aanvullend onderzoek nodig en 3 rapporten moeten nog beoordeeld worden.