Hogere straf voor 'journaaldreiger' Tarik Z. uit Pijnacker in hoger beroep

De overmeestering van Tarik Z was live op tv te zien.
De overmeestering van Tarik Z was live op tv te zien.
DEN HAAG - Tarik Z. uit Pijnacker heeft in hoger beroep drie jaar en vier maanden cel gekregen. Daarvan is twee jaar voorwaardelijk. Z., die begin dit jaar het NOS-gebouw binnendrong, krijgt van het gerechtshof een hogere straf dan hij eerder kreeg van de rechtbank. Volgens het hof is de hogere straf op zijn plaats vanwege de impact van Z.'s actie op de samenleving.
Het
wilde dat Tarik Z. vier jaar de cel in ging, waarvan een jaar voorwaardelijk. De rechter veroordeelde Z. eerder tot
, waarvan de helft voorwaardelijk. Zowel het OM als Z. ging tegen deze straf in beroep.
Het gerechtshof komt tot de hogere straf omdat het anders denkt over de media-aandacht die het incident veroorzaakte. Volgens de advocaat van Z. zou de straf lager moeten uitvallen, omdat zijn cliënt uren na het incident herkenbaar in beeld werd gebracht. Het hof houdt hier geen rekening mee, want Z. zocht zelf de media. 'Dat de NOS zelf keuzes heeft gemaakt over de uitzending van het tegen hen gerichte handelen van verdachte maakt dit niet anders', valt te lezen in de uitspraak.

Stok achter de deur

Advocaat Ton Visser van Z.: 'Netto moet hij nu een maand langer zitten'. De grotere voorwaardelijke straf noemt Visser 'een dikkere stok achter de deur' voor zijn cliënt. Volgens de raadsman hoeft Nederland niet te vrezen voor een nieuwe actie van Z. 'Hij heeft wel gezien dat zijn actie niets heeft opgeleverd. Het is voorbij.'
De student van de TU Delft drong op 29 januari het gebouw van de NOS in Hilversum binnen met een neppistool. Hij dwong een beveiliger hem naar een studio te brengen en eiste zendtijd in het Journaal van 20.00 uur. Het pand van de NOS werd ontruimd, het NOS Journaal en de uitzending erna werden verstoord. Z. werd uiteindelijk in de studio overmeesterd door politieagenten. Z. noemde het binnendringen van de studio later 'bij nader inzien niet zo'n slimme actie'. Ook wil hij graag verder met zijn studie, zei hij.

Zorgen over toekomst van Z.

Z. is veroordeeld voor onder meer gijzeling en verboden wapenbezit, hoewel volgens Z. geen sprake was van gijzeling. Z. mag van de rechters drie jaar lang niet meer in de buurt komen van het Mediapark in Hilversum waar het NOS-gebouw staat. Het hof uitte in het vonnis wel haar zorgen over de toekomst van Z. als hij nog lang vast blijft zitten. Volgens de rechters in Leeuwarden is het belangrijk dat hij 'aansluiting houdt op alle levensgebieden', zodat de kans op herhaling kleiner wordt.