Instellingen

Wat is toch het geheim van het dartssucces in de regio?

© Archief
REGIO - Dirk van Duijvenbode uit 's-Gravenzande, Jeffrey de Zwaan uit Leidschendam en Raymond van Barneveld uit Den Haag. Allemaal darters uit onze regio die deelnemen of deelnamen aan het hoofdtoernooi van het WK darts. Met de toekomst van het darts in onze regio zit het wel goed. Hoe kan dat toch?
'De dartsopleiding in West-Nederland is gewoon erg goed', aldus De Zwaan. De 19-jarige Leidschendammer is lid van vereniging Dartsport West-Nederland en wordt getraind door Rob Schoonebeek. 'Er is veel jeugd in de regio die dart en dus kunnen we veel samen trainen', zegt De Zwaan tegen Omroep West.
Hij verloor tijdens zijn debuut in de eerste ronde van het WK van Michael Smith met 3-2 in sets. Toch is hij niet teleurgesteld. 'Nee, ik ben erg trots op wat ik heb neergezet. Volgend jaar ga ik proberen verder te komen. Smith is niet voor niets de nummer 8 van de wereldranglijst.'

Van Barneveld

Dartkenner Arjan van der Giessen heeft nog wel een andere verklaring voor het succes in de Haagse regio. 'Raymond van Barneveld. Hij heeft er eind jaren '90 van de vorige eeuw voor gezorgd dat veel jonge jongens gingen darten. Dat zie je nu terug. Van Barneveld had zelf ook zo'n voorbeeld. Bert Vlaardingerbroek', aldus de RTL-correspondent. Vlaardingerbroek speelde tussen 1988 en 1992 vier keer op een WK. Hij verloor telkens in de eerste ronde.
Aan het hoofdtoernooi van het WK Darts doen 64 darters mee, van wie tien uit Nederland. Van dit tiental komt het bovengenoemde drietal uit onze regio. Van Barneveld is van het trio de enige die de tweede ronde van het WK haalde.