Manfield, Invito en Dolcis mogelijk dicht; de winkelstraat wordt weer wat leger

RIJSWIJK - Weer dreigen bekende winkelnamen te verdwijnen uit het straatbeeld. Het moederbedrijf van schoenenketens Manfield, Invito, Pro, Scapino en Dolcis heeft uitstel van betaling aangevraagd. Dat draait vaak uit op een faillissement. De 5500 medewerkers in de Benelux staan dan op straat. Het bedrijf is ten onder gegaan aan hoge schulden en online concurrentie.
In winkelcentrum In de Bogaard in Rijswijk zijn alle winkelketens van moederbedrijf Macintosh vertegenwoordigd, maar alleen bij de Dolcis is het enigszins druk. Mensen kijken, passen soms schoenen, maar het lijkt alsof er niet veel verkocht wordt.

Bij de Manfield wordt aangekondigd dat de winkel binnenkort dichtgaat. Dat zou zijn omdat het huurcontract binnenkort afloopt. Sportschoenenwinkel Pro 'gaat later open' zo meldt een briefje op de deur. Maar hoeveel later is niet duidelijk.

Bijna niemand vindt het erg

Het winkelpersoneel wil of mag niet met ons praten. Het winkelend publiek in Rijswijk lijkt niet echt te treuren om de aanstaande sluiting van vijf schoenenwinkels. 'Het zijn niet onze winkels,' zeggen een moeder en dochter die kerstinkopen aan het doen zijn. Ook een andere vrouw geeft aan voor meer luxe te gaan: 'ik draag alleen leren schoenen, of klompen. Ik kwam daar nooit.'

Maar ook het andere eind van het spectrum is vertegenwoordigd. 'Ik haal tegenwoordig alles bij de kringloop,' vertelt een vrouw die een broodje zit te eten, 'haal ik prachtige dingen vandaan.' En uiteindelijk spreken we toch iemand die het jammer vindt. 'Vroeger ging ik naar Manfield, toen ik nog op hakken kon lopen. Nu ga ik naar Van Haren of Dolcis. Het is jammer, maar helaas.'
Deel dit artikel: