Nieuws

Zo'n 130 vluchtelingen uit voormalig pand ministerie SZW in Den Haag al naar andere locatie

© Dennis Kranenburg
DEN HAAG - Een eerste groep van zo’n 130 vluchtelingen die in het oude gebouw van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in Den Haag zaten, is verplaatst naar een nieuwe locatie. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente Den Haag.
'Er zitten nu nog 463 vluchtelingen in het gebouw. Ook deze mensen worden groepsgewijs naar andere locaties gebracht', meldt de woordvoerder. 'Waar de vluchtelingen naartoe gaan, bepaalt het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers, red.). Het is in ieder geval wel zo dat alle vluchtelingen voor uiterlijk 31 december het gebouw zoals afgesproken hebben verlaten.'
De gemeente Den Haag maakte in oktober bekend dat er vluchtelingen zouden worden opgevangen op drie locaties, waaronder het gebouw in de Haagse wijk Bezuidenhout. Hier zouden tot het einde van het jaar ongeveer 600 vluchtelingen worden opgevangen. Daarna mogen alleen zogenoemde statushouders hier wonen. Statushouders zijn vluchtelingen met een verblijfsvergunning.

Onrust

Begin november kwam de groep aan bij het oude gebouw van het ministerie. Er ontstond al snel grote onrust toen bleek dat het COA vooral statushouders had gestuurd. Uiteindelijk werd de groep naar een nieuwe locatie gebracht. Daarvoor in de plaats kwamen vluchtelingen die nog geen verblijfsvergunning hadden.
Het COA was niet bereikbaar om antwoord te geven op de vraag waar de 600 vluchtelingen naartoe gaan.
Lees meer over vluchtelingen in Zuid-Holland in ons dossier: omroepwest.nl/dossiers/vluchtelingen