Foto van crowdsurfende moslima in Leiden gaat viral op internet

DEN HAAG - De foto van een crowdsurfende moslima tijdens een concert van de Nederlandse hardcorepunkband John Coffey is op internet een grote hit. De foto wordt op grote schaal gedeeld op Facebook en Twitter. Maker van de foto is de Haagse fotograaf Jan Rijk. Maar wat maakt die foto nou eigenlijk zo bijzonder?
Voor concertfotograaf Rijk was het de eerste keer dat hij een moslima met hoofddoekje tijdens een concert het publiek in zag springen. Het moment ontroerde hem omdat het contrast met de aanslagen in Parijs niet groter kon zijn. Rijk: 'Muziek verbroedert, ongeacht je afkomst. Er zijn geen grenzen.'
Hij greep dus naar de camera en legde het moment voor eeuwig vast. De foto werd al snel gedeeld. Onder anderen door de bandleden van John Coffey zelf. En zo vond het 17-jarige Turkse meisje, dat anoniem wil blijven, de foto terug op het internet.

Positieve reacties

Zij nam zelf contact op met de Haagse fotograaf. Op zich is ze heel blij met de foto, maar tegelijkertijd is ze ook wel bang dat haar ouders met dit beeld worden geconfronteerd. 'Mijn vader kan er misschien nog wel om lachen, maar ik ben bang dat ik van mijn moeder niet meer naar concerten mag. In de moslimgemeenschap kijken ze toch een beetje vreemd aan tegen hardcorepunk.'
Op internet wordt er vooral positief gereageerd op de foto. Zoals bijvoorbeeld: 'Deze foto doet je hoop voor de mensheid wel even stijgen ja!' of 'Ik word intens gelukkig van die foto. In een foto is zoveel moois te zien'.