'Ministerie aansprakelijk na gevangenismoord', stelt neergeschoten makelaar uit Gouda

Op 25 maart schiet Elbert G. makelaar Frits Lafeber neer, na een woningbezichtiging
Op 25 maart schiet Elbert G. makelaar Frits Lafeber neer, na een woningbezichtiging © Marofer
ZOETERMEER - De Goudse makelaar die in maart dit jaar is neergeschoten door Elbert G. stelt het ministerie van Veiligheid en Justitie aansprakelijk. G. overleed in september in de gevangenis van Zoetermeer, na een steekpartij. De makelaar stelt de overheid aansprakelijk omdat de schade die hij heeft geleden niet meer op de doodgestoken G. (82) verhaald kan worden. Zijn advocaat stelt ook dat diens vermeende moordenaar niet op de afdeling had mogen zitten waar hij was geplaatst.
Volgens advocaat Sébas Diekstra, die de makelaar bijstaat, zijn er onverantwoorde risico's genomen. De ouders van verdachte Johannes R. (25) hebben woensdag in media gezegd dat zij hebben gewaarschuwd dat hun zoon psychotisch kon zijn en gevaarlijk was.
Een woordvoerder van Veiligheid en Justitie laat echter weten dat de uitlatingen van de advocaat over aansprakelijkheid te voorbarig zijn. 'De onderzoeken van zowel het OM als DJI naar wat er zich exact heeft afgespeeld lopen nota bene nog. Daarnaast moet de strafzaak ook plaatsvinden en zal de rechter de zaak nog moeten behandelen. Op dit moment valt er dus nog helemaal niets te zeggen over de mogelijke aansprakelijkheid.'

Neergeschoten na bezichtiging van woning

De bejaarde G. zat als verdachte vast voor poging tot moord op makelaar Frits Lafeber. Volgens advocaat Diekstra werd de makelaar neergeschoten na een bezichtiging van de woning van G., die zijn huis mogelijk niet uit vrije wil te koop had staan. De makelaar heeft schade geleden als gevolg van de schietpartij. Maar G. werd op 20 september zelf gedood. Donderdag is er een eerste zitting in de zaak van verdachte R. in Den Haag.

Gekneveld en gestoken

R. zat op een speciale zorgafdeling. Hij zou met een riem en mes naar de cel van G. zijn gegaan, de deur hebben gesloten en het slachtoffer hebben gekneveld en gestoken en geschopt. R. zou het op een stoel vastgebonden slachtoffer hebben meegenomen naar de recreatieruimte en hebben geëist dat deuren werden geopend.
R. was veroordeeld tot een celstraf en tbs. Hij kreeg de straf voor de roof van een scooter waarbij hij iemand neerstak. Ook zou hij presentatrice en actrice Chantal Janzen hebben gestalkt.