Oorlogsarchieven van Wilhelmina te lezen in Nationaal Archief in Den Haag

DEN HAAG - De gedachten van koningin Wilhelmina tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vanaf dinsdag 5 januari voor iedereen openbaar. Het Nationaal Archief in Den Haag maakt dan het archief van het Kabinet van de Koning openbaar.
De archieven uit de hele oorlogsperiode worden beschikbaar. Daar zitten ook stukken uit de tijd van Wilhelmina's ballingschap in Londen bij. Het Nationaal Archief publiceerde maandag vast twee bladzijden van Wilhelmina, dat is een brief aan de eerste naoorlogse premier Willem Schermerhorn en Willem Drees.

In de brief schrijft Wilhelmina dat ze zich zorgen maakt omdat de voorgestelde nieuwe bewindslieden niet afkomstig zijn uit het zuiden van Nederland. Ze is bang dat het zuiden de indruk zal krijgen dat er aan hun problemen geen aandacht wordt geschonken, ondanks dat het zuiden door de oorlog zwaar getroffen is.

Openbaarheidsdag

Sinds 2010 is de eerste dinsdag van het jaar bestempeld als Openbaarheidsdag. Volgens de Archiefwet 1995 worden archieven van de overheid na twintig jaar overgedragen aan het Nationaal Archief. Vijf procent van de stukken blijft voor een periode van 25, 50 of 75 jaar geheim, om de privacy van nog levende personen of landsbelang te beschermen. Als die termijn afgelopen is, worden de stukken dus op Openbaarheidsdag openbaar gemaakt.
Deel dit artikel: