Laatste vijftien vluchtelingen vertrokken uit voormalig pand ministerie SZW in Den Haag

© ANP
DEN HAAG - De laatste groep vluchtelingen die nog verbleef in het oude gebouw van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in Den Haag is woensdag verhuisd naar een nieuwe locatie. Dat bevestigt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).
'De laatste vijftien mensen zijn vertrokken naar Katwijk', vertelt de COA-woordvoerder. Waar de ongeveer 600 vluchtelingen precies naartoe zijn gegaan, kon hij niet zeggen. 'Dat is heel verschillend en veel mensen
naar een woning in de gemeente Den Haag. Vanwege hun privacy doen we daar verder geen mededeling over.'
De gemeente Den Haag maakte in oktober bekend dat er vluchtelingen worden opgevangen op drie locaties, waaronder het gebouw in de Haagse wijk Bezuidenhout. Hier zijn tot woensdag ongeveer 600 vluchtelingen opgevangen. Nu wordt het pand klaargemaakt voor zogenoemde statushouders. Statushouders zijn vluchtelingen met een verblijfsvergunning.

Onrust

Begin november kwam de groep aan bij het oude gebouw van het ministerie. Er ontstond al snel grote onrust toen bleek dat het COA vooral statushouders had gestuurd. Uiteindelijk werd een groep naar een nieuwe locatie gebracht. Daarvoor in de plaats kwamen vluchtelingen die nog geen verblijfsvergunning hadden.
'Ondanks de wat lastige start heeft de locatie ons inziens prima gedraaid', besluit de COA-woordvoerder.
Lees meer over vluchtelingen in Zuid-Holland in ons dossier: omroepwest.nl/dossiers/vluchtelingen