Nationale ombudsman: Niet aannemelijk dat motoragent in 2011 Moes Sealiti mishandelde

Sealiti (archiefbeeld)
Sealiti (archiefbeeld)
DEN HAAG - Het is niet aannemelijk dat een motoragent Moes Sealiti in 2011 in de Haagse Schilderswijk heeft mishandeld. Dat concludeert de Nationale ombudsman in een rapport over de al jaren slepende zaak.
werd in oktober 2011 door een motoragent aangehouden na een aanrijding in de Schilderswijk, waarbij hij betrokken was. De agent sommeerde Sealiti hem te volgen. Tijdens die rit zou Sealiti meerdere verkeersovertredingen hebben begaan. Volgens Sealiti werd hij later door de agent mishandeld in het politiebureau aan de De Heemstraat. Daarbij zou zijn hand zijn gebroken.
Op beveiligingsbeelden uit het politiebureau is te zien dat Sealiti en de agent samen binnenkwamen, maar niet dat hij mishandeld wordt. Wel is op latere beelden te zien dat hij last van zijn hand heeft. Ook heeft Sealiti blijvend letsel aan zijn rug opgelopen. Sealiti is na het incident 100 procent afgekeurd. Volgens Sealiti is hij arbeidsongeschikt geraakt door toedoen van de motoragent.

Ombudsman: 'Vele wisselende verklaringen' van Sealiti

Ondanks veel media-aandacht is nooit helemaal duidelijk geworden wat er op die oktoberdag precies is gebeurd in het politiebureau in de Schilderswijk. Sealiti zou zijn mishandeld bij de publieksbalie of in het trappenhuis in het politiebureau. Er zijn camerabeelden beschikbaar van de publieksbalie, de binnenplaats en de voorgeleidingsbalie, maar niet van het trappenhuis. De Nationale ombudsman: 'Op de beschikbare camerabeelden is niet te zien dat de motoragent verzoeker [Sealitie red.] mishandelt.'
De ombudsman stelt dat Sealiti 'vele wisselende verklaringen' heeft afgelegd over wat er op die bewuste dag is gebeurd. 'De motoragent heeft daarentegen een verklaring afgelegd die in al die jaren consistent is gebleven. Bovendien komt zijn verklaring de ombudsman authentiek voor.' Dat geldt volgens hem ook voor verklaring van de baliemedewerkster, die aanwezig zou moeten zijn geweest 'ten tijde van het gestelde geweldgebruik'.

Getuige trekt verklaring in

Een door Sealiti aangedragen getuige, die zou hebben gezien dat de motoragent Sealiti op de grond heeft gegooid, heeft zijn verklaring ingetrokken. Daarmee komt het verhaal van Sealiti 'op zichzelf te staan', aldus de ombudsman. 'Met uitzondering van de gebroken pols/hand heeft de Nationale ombudsman niets kunnen vinden dat verzoekers verklaring ondersteunt. Het is echter denkbaar dat verzoeker het letsel op een ander moment heeft opgelopen en door een andere oorzaak.'
De stelling van Moes dat er gedurende de 21 seconden in het trappenhuis - waar dus geen camerabeelden van zijn - wel iets gebeurd moet zijn, deelt de ombudsman niet. Volgens hem is het 'zeer onwaarschijnlijk' dat er in die 'korte tijdspanne' een mishandeling heeft plaatsgevonden. De klachten van Sealiti zijn volgens de ombudsman niet gegrond.

Onrust bureau De Heemstraat

Sealiti speelde een belangrijke rol in het aanjagen van de onrust rond bureau De Heemstraat. In 2013 bracht hij zijn verhaal naar buiten en beschuldigde agenten in de Schilderswijk van etnisch profileren. Dat leidde tot een hoos aan reacties van mensen die zeiden hetzelfde te hebben meegemaakt, wat weer aanleiding was voor een reeks onderzoeken naar het politiebureau.