Weer geen Chinees geld op rekening ADO Den Haag

DEN HAAG - Op de laatste dag van 2015 wacht ADO Den Haag nog altijd op de beloofde miljoenen vanuit China. De clubleiding rekende erop dat ADO-eigenaar Hui Wang voor het einde van het jaar de toegezegde 3,7 miljoen euro zou storten maar er stond op Oudejaarsdag nog niets van dit bedrag op de rekening van ADO.
ADO verwachtte dat Wang voor het einde van 2015 aan zijn betalingsverplichtingen zou voldoen, maar dat lijkt niet uit te komen.  In China zijn de banken al dicht en nog altijd is er geen geld bijgeschreven.

Op 19 december meldde ADO dat er een financiële oplossing is met United Vansen (het bedrijf van Hui Wang) en dat de club daarmee een overschot op de begroting heeft. Volgens woordvoerder Ronald van der Geer heeft ADO ook nu nog steeds vertrouwen in de belofte van Wang. We hadden inderdaad verwacht dat het geld er op deze laatste dag van het jaar zou zijn maar blijkbaar duurt het lang om het over te maken vanuit China. Er is wat ons betreft overigens geen strakke deadline voor die betaling, als het volgende week gestort wordt dan zijn we ook tevreden.'

Harde garantie van Wang

Medio februari moet ADO een plan van aanpak inleveren bij de KNVB, over hoe ze de financiële problemen het hoofd wil bieden. Dan moet er wel écht betaald zijn. 'Wij hebben het volste vertrouwen dat het goed komt, we hebben een harde garantie gekregen van de heer Wang', aldus Van der Geer.

Maar wat is een garantie van Hui Wang waard? Wang zou dit seizoen 3,7 miljoen euro in de blub moeten investeren, volgens afspraak, maar keer op keer wordt de betalingstermijn overschreden. ADO-directeur Jan Willem Wigt uitte tijdens een persconferentie in december felle kritiek op Wang. Wigt vroeg zich openlijk af of Wang het geld wel heeft om in ADO te investeren. Wang reageerde met de belofte te zullen betalen en tijdens de Algemene Aandeelhouders Vergadering van 18 december alle plooien glad te strijken. Nog geen week later brak de Chinees ook die belofte door zich af te melden voor deze belangrijkste vergadering van het jaar.

Financieel toezicht

Als Wang op korte termijn niet alsnog met de beloofde miljoenen op de proppen komt zal ADO vrijwel zeker in de categorie 1 van de KNVB-indeling belanden, wat betekent dat de club onder financieel toezicht komt te staan van de voetbalbond. Bovendien kunnen de ambities om structureel mee te doen in de subtop van de eredivisie dan de koelkast in. Trainer Henk Fraser kan het aantrekken van nieuwe spelers in deze winterstop sowieso op zijn buik schrijven, omdat er op dit moment geen geld beschikbaar is.

Bij ADO doet men ondertussen hun uiterste best om de club door deze roerige tijd heen te loodsen en proberen ze de buitenwereld doen geloven dat de relatie tussen de club en haar eigenaar helemaal niet zo slecht is als dat het lijkt. In werkelijkheid zit ADO in een wurggreep; Wang heeft als grootaandeelhouder de langste adem en kan doen wat hij wil met de club.

Stabiele club

Nu voor de zoveelste keer blijkt dat Wang totaal geen haast heeft met betalingen aan zijn club wordt weer eens duidelijk dat United Vansen heel andere belangen heeft dan ADO. Voor het Chinese bedrijf is de Haagse club een middel om in eigen land miljoenen te verdienen aan jeugdopleidingen en sponsordeals, terwijl ADO zich juist wil ontwikkelen tot een stabiele club die op termijn meestrijdt om de hoogste nationale prijzen. Maar die ambities van ADO passen niet in de plannen van Wang omdat ze financieel te weinig opleveren en hij juist op korte termijn veel geld wil verdienen.

Ondertussen is er een groep vermogende Hagenaars die de aandelen van Wang wil kopen om de club weer in rustiger vaarwater te brengen, maar zij kunnen slechts machteloos toekijken net als het management van ADO dat telkens opnieuw te maken krijgt met de grillen van de Chinese grootaandeelhouder. Want hoe kun je dagelijks leiding geven aan een club als de eigenaar veelal onbereikbaar is, afspraken negeert en zijn geld niet stort?

Beschadigd vertrouwen

Andersom is Hui Wang ontevreden over de beloften die ADO niet nakomt zoals het regelen van jeugdtrainers voor China en het verlenen van medewerking aan de Chinese assistent-trainer' Gao Hongbo. Zelfs wanneer Wang op korte termijn toch met het beloofde geld op de proppen komt is het maar zeer de vraag of het beschadigde vertrouwen tussen de leiding van ADO en eigenaar Hui Wang daarmee is hersteld.

Meer over dit onderwerp:
Hui Wang ADO
Deel dit artikel: