Instellingen

Duindorp is de grote winnaar! Hoogste vreugdevuur is 33,80 meter

De houtstapel op het Noorderstrand wordt met de dag hoger.
De houtstapel op het Noorderstrand wordt met de dag hoger. © Eva de Reus
DEN HAAG - De houtstapel op het strand van Duindorp is dit jaar de hoogste. Om 19.00 uur donderdagavond werden de vreugdevuren opgemeten en mocht er niet meer gebouwd worden. Het vreugdevuur op Scheveningen is 33,25 meter en daardoor 55 centimeter lager.
Dit jaar zijn beide brandstapels voor het eerst officieel gemeten en Cor Plugge uit Scheveningen had de eer om dat te doen. Hij is een landmeter, dat is een vakspecialist die zich bezighoudt met het opmeten, uitzetten, afpalen en inrichten van bepaalde stukken grond en vastgoed.  'Dit jaar heb ik beiden houtstapels opgemeten, vorig jaar had ik alleen Duindorp gedaan, maar dit jaar waren de jongens overeengekomen dat ik beiden vreugdevuren officieel opmeet'.
Cor is donderdagavond eerst begonnen op Scheveningen met opmeten. 'Ik ga bovenop de stapel staan en met satellieten meten we op een aantal punten de houtstapel. Met een verschil van 2 á 3 centimeter kunnen we dan nauwkeurig opmeten'.
Sinds afgelopen zaterdagavond is er gewerkt op het Noorder- en Zuiderstrand in Scheveningen aan de vreugdevuren. En ook elk jaar is het weer de vraag welke stapel het hoogste wordt. Vorig jaar wonnen de Duindorpers ook al. De teams achter het vreugdevuur op Duindorp winnen  'De Scheveningse Courant vreugdevuur cup' en dingen naar een wereldtitel in het Guinnes Book of Records.

Middernacht is het zover


De gigantische stapels worden allebei gelijktijdig rond middernacht aangestoken om de jaarwisseling te vieren.