SAMENVATTING: Brandweer heeft handen vol aan jaarwisseling, politie hoeft niet massaal op te treden

DEN HAAG - De jaarwisseling 2015-2016 is voor de brandweer in onze regio druk verlopen. Met twee grote branden hadden de hulpverleners in en rond Den Haag hun handen vol aan de viering van Oud en Nieuw. Er moesten extra manschappen worden opgeroepen om deze en andere branden te kunnen bedwingen. De brandweer in de regio Hollands Midden telde vijf middelgrote branden en een flink aantal kleinere branden.
Bij de politie, die gaat over de gebieden Hollands Midden en Haaglanden, was het beeld anders. 'Op geen enkele plaats in onze regio was sprake van een grootschalig optreden van de politie', aldus een woordvoerder. Wel waren er opstootjes en vernielingen, maar van massale ordeverstoringen - ooit kenmerkend voor een stad als Den Haag rond de jaarwisseling - is geen sprake geweest. Een nog onbekend aantal mensen werd aangehouden.
Voor de politie kwam belangrijk werk te liggen bij een dronken automobilist die met hoge snelheid twee mensen aanreed op  de Neherkade in Den Haag.  Zeker één van de zwaargewonden is een vrouw, van de ander is onbekend of het een man of vrouw is. De politie kan nog niet zeggen hoe oud de bestuurder is en waarvandaan hij afkomstig is. Het ongeluk gebeurde toen de automobilist op de Neherkade in de richting van station Moerwijk reed. 'De bestuurder liep na het ongeluk eerst nog weg, maar keerde later terug', aldus een getuige, die spreekt van 'een dronken man'. De politie stelt dat er hoogstwaarschijnlijk geen opzet in het spel is geweest. Wel dat de bestuurder inderdaad beschonken in de auto zat, zo is uit een test gebleken. 'Hij probeerde de mensen te ontwijken, maar dat is niet gelukt', aldus een politiewoordvoerder. De bestuurder werd aangehouden en zit voorlopig vast.

Aanhoudingen

Onbekend is nog hoeveel mensen werden aangehouden. In de loop van vrijdag maken de gemeenten in onze regio bekend hoe de burgemeesters terugkijken op aantal aanhoudingen en het verloop van de jaarwisseling. Laat in de nacht werden nog wel veel vernielingen in en rond de Griegstraat in Delft gemeld.
De brandweer moest omvangrijke vuurhaarden bedwingen in onder meer De Lier en Rijswijk. In Rijswijk werd een gymnastieklokaal aan de P. van Vlietlaan volledig verwoest door een brand. Er vielen geen gewonden. Wel moesten 21 woningen in de buurt worden ontruimd. Alle bewoners mochten terugkeren, maar vijf huishoudens maakten daar gebruik van, anderen waren al bij familie en vrienden gaan slapen.

Branden

In een bedrijfspand aan de Veilingweg in De Lier woedde vanaf donderdagavond een zeer grote brand. De brand begon in een stapel pallets. Die brandde helemaal af en ook een klein deel van het bedrijfspand van Moerman Lilium ging verloren. Er raakte niemand gewond. Anders dan in andere jaren werden in de Haagse regio circa 20 autobranden geteld tegenover nog bijna zeventig twee jaar geleden. Wel waren er opvallend veel (ondergrondse) vuilcontainers die vlam vatten.
'Het blijft een speciale avond voor ons, tien procent van alle meldingen die we het hele jaar krijgen, krijgen we in deze nacht,'  aldus een woordvoerster van de brandweer Haaglanden. 'Bij zo'n grote brand staan toch al snel veertig of vijftig mensen te blussen.' De brandweer heeft daarom extra manschappen moeten oproepen.  'Dat zijn mensen die thuiszitten, het gaat vooral om manschappen in de ondersteunende en coördinerende rol.'  In de regio Haaglanden reden 35 brandweervoertuigen rond.
De brandweer in de veiligheidsregio Hollands Midden kreeg te maken met vijf middelgrote branden, in Oegstgeest, Katwijk, Leiden, Leiderdorp en De Zilk. Verder was er een flink aantal kleinere branden, zo vat een woordvoerder het samen.