Veel kinderen onder vuurwerkslachtoffers bij ons in de buurt

© Archief
DEN HAAG - Onder de vuurwerkslachtoffers die tijdens de Nieuwjaarsnacht in ziekenhuizen in onze buurt werden binnengebracht, waren opvallend veel kinderen. Dit blijkt uit de cijfers die de ziekenhuizen desgevraagd aan Omroep West hebben gemeld.
Bij het HagaZiekenhuis in Den Haag werden in de Nieuwjaarsnacht 34 patiënten binnengebracht. Bij zeven patiënten ging het om oogletsel, vier van hen waren kinderen. Zij kregen kruit in hun ogen, maar geen van hen zal hier blijvend letsel aan overhouden. Voor een volwassen slachtoffer geldt dit wel, hij of zij zal een oog moeten missen.
Het Zoetermeerse LangeLand Ziekenhuis kreeg gedurende de Nieuwjaarsnacht zes slachtoffers binnen, onder wie vijf kinderen. Zij hebben allemaal letsel aan de handen. Het volwassen slachtoffer kreeg vuurwerk tegen de borst aangegooid, dit gebeurde per ongeluk.

Negen vuurwerkslachtoffers

Het MCH Haaglanden kreeg gedurende de nacht in totaal 65 patiënten te verwerken, onder hen waren negen vuurwerkslachtoffers. Vorig jaar waren dit er twee keer zoveel. Onder de negen slachtoffers waren twee kinderen. Volgens een woordvoerder van het MCH, was de helft van de vuurwerkslachtoffers toeschouwer. De woordvoerder laat weten dat geen van hen zwaar letsel heeft opgelopen.
In Leiden kwamen tien mensen in het LUMC terecht. De woordvoerder van het ziekenhuis laat weten dat dit aantal gelijk is aan vorig jaar en spreekt van een normaal verlopen Nieuwjaarsnacht.

Alcholvergiftigingen in Delft

Ook het Delftse Reinier de Graaf spreekt van een rustige nacht. Hier hadden 12 patiënten na middernacht medische zorg nodig. 4 daarvan hadden vuurwerkletsel. Een patiënt liep brandwonden op toen de vlam in de pan sloeg tijdens het bakken van oliebollen. Bij acht patiënten was sprake van een alcoholvergiftiging. Van hen waren er drie minderjarig.