Verhuizing boekenwinkel Noordwijk door vrijwilligers zorgt voor 'boekenfile'

De boeken werden achterin auto's verplaatst.
De boeken werden achterin auto's verplaatst. © Ruben Kroeze
NOORDWIJK - Met z’n allen de hele inboedel van de plaatselijke boekhandel verhuizen. Dat gebeurde zaterdag in Noordwijk. Vrijwillig staken vaste klanten de handen uit de mouwen en hielpen mee aan de verhuizing van boekwinkel Van der Meer.
In een lange ‘boekenfile’ van tientallen auto’s worden de boeken van Noordwijk aan Zee naar het nieuwe pand verderop in het dorp gebracht. In plaats van een verhuisbedrijf in te huren, heeft de eigenaar vaste klanten ingeschakeld. Zij helpen met veel plezier. 'Dat is de nieuwe deeleconomie', zegt een van de vrijwilligers. Een ander zegt: 'Het is toch mooi dat de lokale inwoners de lokale ondernemers helpen. Dat zou vaker moeten gebeuren.'
Uiteindelijk helpen ruim honderd mensen bij de verhuizing. Eigenaar Peter van Blanken kijkt trots toe. 'Ik heb geen stress, ik geniet vooral. Het gaat heel goed,' zegt hij. De eerste vrijwilligers stonden om 7.00 uur op de stoep en een paar uur later was de oude winkel al leeg. Dat ging zelfs sneller dan gepland.

Opening

De winkeleigenaren nemen nog een week de tijd om hun nieuwe winkel helemaal in te richten. In de boekhandel komt onder andere een bar en een podium voor culturele activiteiten. Op acht januari wordt de nieuwe boekenwinkel geopend in Noordwijk Binnen.