Duivenvoordecorridor Leidschendam-Voorburg oogst felle kritiek van adviescommissie

© MDL Architecten
LEIDSCHENDAM-VOORBURG - De bouwplannen van de gemeente Leidschendam-Voorburg voor de Duivenvoordecorridor 'ondergraven de open en groene' functie van het gebied. Ook is meer bebouwing in strijd met de afspraken die voor de Duivenvoordecorridor zijn gemaakt. Deze keiharde conclusies schrijft de Provinciale Adviescommissie Leefomgevingskwaliteit in een rapport dat maandag is gepresenteerd.
Het is inmiddels de zoveelste tegenslag die het project kent. De gemeente Leidschendam-Voorburg slikte een
, verantwoordelijk wethouder Heleen Mijdam
en een D66-raadslid (van de enquêtecommissie die het project onderzocht)
nadat hij informatie aan een ambtenaar had gelekt.
In het groene gebied tussen Leidschendam en Voorschoten moesten kassen plaatsmaken voor recreatiemogelijkheden en luxe villa's. Maar om dat mogelijk te maken, moest een deel van de kwekerijen worden uitgekocht door de gemeenten Voorschoten en Leidschendam-Voorburg. Vooral laatstgenoemde gemeente kreeg te maken met een enorm financieel tekort door verliezen op de grondexploitatie.

'Verliezen zijn niet meer terug te draaien'

De commissie adviseert de provincie Zuid-Holland de plannen kritisch tegen het licht te houden. Daarbij moet puur worden gekeken naar de planmatige kant en niet het financiële aspect, want 'deze al opgetreden en af te boeken verliezen zijn niet meer terug te draaien en vormen verzonken kosten', vindt de commissie. Het advies luidt dan ook: 'Hanteer als provincie een maatschappelijk en langetermijnperspectief'.