Oorlogsbrieven van Wilhelmina openbaar bij Nationaal Archief Den Haag

DEN HAAG - Alle brieven en aantekeningen die koningin Wilhelmina tijdens de Tweede Wereldoorlog schreef, worden dinsdag openbaar. Ze zijn dan niet langer geheim. Ook de brieven aan de vorstin zijn dan in te zien. Het Nationaal Archief in Den Haag geeft de stukken vrij. Op de lijst staan ook documenten die het Geheim Archief worden genoemd.
Wilhelmina bracht het grootste deel van de oorlog door in Londen. Ze regeerde daar in ballingschap, nadat nazi-Duitsland Nederland had veroverd. Maar ook brieven en andere stukken van direct na de bevrijding worden openbaar. Wilhelmina en haar ministers waren toen teruggekeerd naar Nederland.


In totaal worden ongeveer 7000 dossiers uit het archief vrijgegeven. Mensen kunnen ook door de notulen van de ministerraad uit 1990 bladeren. Het kabinet praatte onder meer over de Golfoorlog tussen Irak en Koeweit en over de opvang van vluchtelingen.


Openbaarheidsdag
De eerste dinsdag van het jaar is sinds 2010 Openbaarheidsdag. Dan vervalt de geheimhouding op sommige overheidsarchieven. Historici en onderzoeksjournalisten kijken daar naar uit. Vorig jaar werd het archief van Wilhelmina uit 1939 openbaar. In dat jaar viel nazi-Duitsland Polen
binnen en brak de Tweede Wereldoorlog uit.