Haagse VVD: ‘Van Aartsen is voorbarig met zijn conclusies over salafisten’

Burgemeester Jozias van Aartsen in de raadzaal van Den Haag.
Burgemeester Jozias van Aartsen in de raadzaal van Den Haag. © ANP
DEN HAAG - De VVD in Den Haag verzet zich tegen de opstelling van burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) in het debat over salafisten. Volgens Van Aartsen is een verbod van salafistische organisaties onwenselijk. De VVD vindt die conclusie 'voorbarig'. Ook is de VVD kritisch op het door Van Aartsen inzetten van vrijwilligers van de As Soennah-moskee tijdens de jaarwisseling.
De Tweede Kamer heeft begin december een motie aangenomen waarin het kabinet wordt gevraagd om een verbod op salafistische organisaties te onderzoeken. Deze organisaties zouden een voedingsbodem zijn voor jihadisme. Maar in NRC Handelsblad zei Van Aartsen dat hij dit verbod 'onwenselijk vindt' en dat het 'indruist tegen de grondwet'.  
Volgens de VVD is deze conclusie voorbarig. 'Wij zijn juist groot voorstander van het onderzoeken van een verbod,' zegt VVD-raadslid Ingrid Michon. Volgens haar is het niet goed om nu al te concluderen dat een verbod niet juist is. 'Het gaat niet op het verbieden van een godsdienst of iets dergelijks. Maar het gevaar van een jihadistische aanslag is groot.' Michon vindt dat je daar je ogen niet voor moet sluiten.

'Inzet vrijwilligers tijdens jaarwisseling ongemakkelijk'

Ook is de partij ongemakkelijk over het feit dat Van Aartsen vrijwilligers van de As Soennah-moskee inzet tijdens de jaarwisseling. Zij moeten de rust in de wijk bewaren. Van Aartsen noemt deze maatregel succesvol. Maar de VVD vindt dat de vrijwilligers van onbesproken gedrag moeten zijn en dat ze gescreend moeten worden.
De VVD wijst in schriftelijke raadsvragen op een motie die de Tweede Kamer op 17 december heeft aangenomen waarin staat dat er niet meer samengewerkt mag worden met salafisten en waarin wordt opgeroepen om bestaande relaties te beëindigen. De partij vraagt zich af hoe deze motie zich verhoudt met de inzet van vrijwilligers van de As Soennah-moskee.