Voorlopig geen nieuwe noodopvang voor vluchtelingen in Den Haag, zegt wethouder Wijsmuller

DEN HAAG - Den Haag krijgt voorlopig geen nieuwe locatie voor de noodopvang van vluchtelingen. Dat zei wethouder Joris Wijsmuller (Wonen) woensdag tijdens een commissievergadering van de gemeenteraad. Hij reageert hiermee op de oproep van de PvdA in Den Haag om een nieuwe noodopvang te openen.
'Den Haag gaat de ingezette koers niet wijzigen. We gaan ons vooral richten op de opvang van statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning, red.), want dat is belangrijk voor de lange termijn', zei Wijsmuller.  
De wethouder toonde zich geïrriteerd over de oproep van de PvdA. Wijsmuller: 'De PvdA probeert een politiek puntje te maken met dit gevoelige onderwerp. We hebben in september een discussie gehad over de ingezette lijn van het college en voor deze koers hebben we brede steun gekregen. Dat moeten we niet gaan wijzigen. Helderheid richting de stad is juist op dit onderwerp belangrijk.'

Niet in kazerne

Ook de suggestie om vluchtelingen op te vangen in de voormalige Julianakazerne aan de Thérèse Swartzestraat werd door de wethouder terzijde geschoven. 'We hebben de kazerne niet nodig voor opvang want er zijn genoeg andere opties in de stad,' zei hij.
Wel gaf Wijsmuller aan dat het stadsbestuur welwillend staat tegenover noodopvang als er een verzoek van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) komt. 'Er ligt echter momenteel géén aanvraag voor nieuwe noodopvang in Den Haag van het COA', benadrukte de wethouder.

Medemenselijkheid tonen

PvdA-fractievoorzitter Martijn Balster riep Den Haag tijdens de vergadering op om zijn medemenselijkheid te tonen, omdat de behoefte aan noodopvang groot is. De partij wil dat de stad aan zeker 600 asielzoekers noodopvang biedt. Dit aantal komt bovenop de 2.100 statushouders - vluchtelingen met een verblijfsvergunning - die Den Haag in 2016 gaat opvangen.
De VVD reageerde tijdens de commissievergadering ontstemd op de woorden van haar coalitiepartij. VVD-raadslid Ingrid Michon noemde de oproep van de PvdA 'ronduit schandalig'. Volgens haar komt de PvdA hiermee de collegeafspraken over het opvangen van vluchtelingen niet na. Het Haagse college richt zich liever op het opvangen van statushouders.

CDA: Verbaasd

Coalitiepartner CDA is vooral verbaasd over de oproep van haar coalitiepartij. De partij vraagt zich af wat Hagenaars ervan vinden als de gemeente Den Haag ineens ruimere opvang gaat bieden. 'Heldere communicatie is belangrijk,' zei CDA-raadslid Michel Rogier.
Het voormalige pand van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) was afgelopen jaar aangewezen als noodopvangplek voor 600 vluchtelingen. In dit gebouw komen dit jaar tijdelijke woningen voor statushouders en studenten.

Voor 1 februari duidelijkheid

Wanneer de eerste statushouders hier arriveren is nog niet duidelijk, maar 'we houden de druk erop', aldus Wijsmuller. Hij geeft ook aan dat voor 1 februari duidelijk moet zijn wanneer het pand open kan voor statushouders.
Lees meer over vluchtelingen in Zuid-Holland in ons dossier: omroepwest.nl/dossiers/vluchtelingen