Naakt jongetje naar depot Rijksmuseum van Oudheden Leiden

LEIDEN - De beroemde mummie van een naakt jongetje krijgt geen plek in de nieuwe vaste opstelling van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. De mummie gaat naar het depot. 'Het is een kwetsbaar naakt kind dat er nooit om gevraagd heeft om in een vitrine te komen', zegt directeur Wim Weijland.
Het kind is de enige mummie in de collectie van het museum die geen windselen om heeft. De mummies die volledig intact zijn worden wel getoond, zodat het proces van mummificeren wel kan worden uitgelegd, aldus Weijland.  

LEES OOK: Museum Boerhaave in Leiden voor een jaar dicht

Weijland wil de mummie niet aan het zicht onttrekken. 'Misschien komt het ooit bij een tijdelijke tentoonstelling, maar voorlopig niet. Hij ligt gewoon een poosje in het depot.' Volgens Weijland worden er altijd keuzes gemaakt wat het museum wel en niet laat zien.

'Het kindje ontroert'

Leidse dichter Cees van Hoore is het er niet mee eens, zegt hij in het Leidsch Dagblad. Hij vindt dat het jongetje een plek in het museum verdient. 'Hij ligt er goed, er is eerbied. Moet hij dan verhuizen naar het depot, waar hij in het donker ligt?', zegt Van Hoore. De dichter roept mensen op zich uit te spreken.

Het museum ging een maand geleden weer open na een verbouwing van zeven maanden. Er is een nieuwe grote tentoonstellingszaal gemaakt, maar er moest ook asbest worden verwijderd. In het najaar krijgt het museum de nieuwe vaste tentoonstelling over Egypte.
Meer over dit onderwerp:
Museum Oudheden Leiden Mummie Oudheid
Deel dit artikel: