Bedreiger burgemeester Waddinxveen krijgt psychische hulp

© archief
WADDINXVEEN - De man die op Koningsdag burgemeester Bert Cremers van Waddinxveen met de dood bedreigde, moet psychische hulp krijgen. Dat heeft de rechter donderdag bepaald.
Op Koningsdag pakte de man de microfoon van een goochelaar en riep hij dat hij de burgemeester zou vermoorden. Ook vloekte hij flink en veelvuldig. Hij werd opgepakt en zat drie dagen in de cel.
Wie hem donderdag in de rechtbank ziet kan zich de uitbarsting nauwelijks voorstellen. De man heeft een ontwapenende, liefelijke uitstraling. Op zijn shirt prijkt een enorm ingezoomd portret van een konijntje. 'Ik kon me niet beheersen, dat had niet mogen gebeuren', zegt hij tegen de rechter. 'Ik had die dag gewoon in mijn bed moeten blijven liggen.'

Beschuldigd van fraude

De man voelde zich die Koningsdag ontzettend boos. Hij had bij de gemeente een aanvraag ingediend voor een minimaregeling, maar de medewerkster die de aanvraag behandelde dacht dat hij dat voor de tweede keer deed. Ze beschuldigde hem van fraude en dat maakte veel los.
'We hebben geen leuk weekend gehad', blikt de bedreiger terug. 'Ik had bij mijn ouders thuis al van alles kapot gegooid en op straat gesmeten.' Op Koningsdag ziet hij tijdens de festiviteiten in het Burgemeester Warnaarplantsoen zijn podium. 'Dat had niet mogen gebeuren', zegt hij nogmaals. 'Zeker niet tegen de burgemeester. Want ik geloof dat hij een goede burgervader is.'

Bang dat hij het zou doen

De burgemeester is er niet bij als de man zijn doodsbedreigingen roept. Maar Cremers heeft het wel als heftig ervaren. 'Hij was bang dat u het echt zou doen', zei de rechter donderdag. De burgemeester startte de rechtszaak om er zeker van te zijn dat zijn bedreiger psychische hulp zou krijgen.
Dat gebeurt ook. De rechter heeft hem veroordeeld tot drie dagen cel, die heeft hij eind april al uitgezeten. Daarnaast is een boete van 500 euro opgelegd, maar die hoeft hij niet te betalen als hij zich de komende twee jaar gedraagt. Voorwaarde is dan wel dat hij zich laat behandelen.