Ruim 60 procent zakt voor theorie-examen CBR

RIJSWIJK - Ruim 60 procent van de examenkandidaten zakt voor het theorie-examen van het CBR. Dat blijkt uit cijfers van het CBR in Rijswijk. In het derde kwartaal van 2015 werd het dieptepunt bereikt: slechts 38 procent van de examenkandidaten haalde het. Daarvoor haalde meer dan 40 procent het examen.
Het theorie-examen is eind 2014 veranderd. Kandidaten zitten met nog maar twintig mensen in een zaal. De zaal is zo ingericht dat je niet meer kan spieken en iedereen krijgt andere vragen. Of dat ook echt de reden is dat er meer mensen zakken is niet duidelijk. Het CBR onderzoekt dat niet.

LEES OOK: Ministers: Rijlessen in ruil voor seks niet illegaal

Wel is het zo dat er geen vaste vragen meer zijn. Je kan dus niet meer van tevoren plaatjes met situaties uit het hoofd leren. Mensen klagen dat de vragen soms onduidelijk zijn, met name als het gaat om situaties waarbij je moet kiezen tussen 'remmen' en 'gas loslaten'.

Langer nadenken

Aan de andere kant is er niet meer een vaste tijd van een aantal seconden waarbinnen de vragen beantwoord moeten zijn. Je kan dus langer nadenken. Wel moet het hele examen in 30 minuten zijn gemaakt.

In het eerste, tweede en vierde kwartaal van vorig jaar slaagden meer dan 40 procent van de kandidaten.
Meer over dit onderwerp:
CBR Theorie-examen Rijles Gezakt Rijles
Deel dit artikel: