Pizza, sushi of Thai; We laten meer eten bezorgen en gaan minder naar de kroeg

© ANP
REGIO - Het aantal afhaal- en bezorgrestaurants is de laatste jaren sterk toegenomen. Volgens cijfers van Datlinq, dat gegevens over aanbieders van eten en drinken bijhoudt, telt Nederland er inmiddels ruim 2300. Dat is 14 procent meer dan een jaar geleden. Ten opzichte van 2010 is het aantal afhaal- en bezorgrestaurants met 87 procent toegenomen.
Daarnaast gaan we minder naar bars en cafés. In 2015 moesten 190 cafés definitief dicht. Ook dansen we minder. Sinds 2010 daalde het aantal nachtclubs en discotheken met bijna twee vijfde.
Hoewel er discotheken dichtgaan, komen er meer lunchtentjes bij. In 2015 werden in Nederland ruim 200 nieuwe verkooppunten geopend. Opmerkelijk is ook dat het aantal restaurants met een uitgesproken Nederlandse keuken vorig jaar weer herstelde in aantal, na een forse daling tijdens de economische crisis.
Alles bij elkaar kreeg de Nederlandse horeca er in 2015 per saldo ruim 1000 zaken bij, aldus Datlinq. Dat komt neer op een toename van 2,3 procent.