Duizenden ouders boos vanwege foute naheffing kinderopvangtoeslag

DEN HAAG - Duizenden ouders staan op hun achterste benen omdat zij recent een brief hebben gekregen van de Belastingdienst waarin staat dat ze honderden tot duizenden euro's moeten terugbetalen. Het gaat om een naheffing van de kinderopvangtoeslag over 2014, maar deze heffing blijkt in alle gevallen te zijn gebaseerd op onjuiste informatie. De SP in de Tweede Kamer is verbolgen en laat weten dinsdag opheldering te willen van het kabinet tijdens het wekelijkse vragenuurtje.
De fout zou zijn ontstaan omdat het softwaresysteem waar kinderdagverblijven hun gegevens invoeren, kampte met een storing, zo stelt Kern Kinderopvang Randstad, één van de vele betrokken organisaties. Bij die opvangorganisatie zijn alleen al meer dan duizend ouders gedupeerd.

LEES OOK: Invallen in Den Haag en Rijswijk vanwege fraude in kinderopvang

De kinderopvangorganisaties zeggen de problemen te kennen en wijzen betrokken ouders erop bezwaar te maken bij de Belastingdienst. Wie nu precies de fouten heeft gemaakt, is nog niet helemaal duidelijk. Volgens de Belastingdienst zit het in de gegevens die zijn aangeleverd door de kinderopvanginstellingen en 'is het geen fout van onze kant'.

'Een fout in onze administratie'

De Haagse instelling 'Zo Kinderopvang' heeft ouders per brief geïnformeerd. In de brief staat dat 'door een fout in onze administratie bij een aantal van onze ouders een verschil is ontstaan tussen het aantal uren in de persoonlijke jaaropgave en de jaaropgave', die 'Zo' heeft gedaan bij de Belastingdienst.  

Op Twitter reageren boze ouders met de hashtag kinderopvangtoeslag. Rory Salman uit Wateringen reageert op Twitter: 'Onze dochter zou opeens in 2014 acht maanden lang niet naar de opvang zijn geweest - terwijl ze gewoon ging.' Daardoor moet hij het ontvangen bedrag terugbetalen, aldus de brief van de Belastingdienst.Ook de in Den Haag woonachtige Ica Smets-Lucas is gedupeerd, schrijft ze op het sociale medium. 'Oorzaak is hier onbekend, maar hier willen ze - op 284 euro na - alles terug voor opvang van twee kinderen.'


SP-Tweede Kamerlid Tjitske Siderius reageert verbolgen: 'Het is een huishouden van Jan Steen bij de Belastingdienst. Het adequaat uitbetalen van de kinderopvangtoeslag is al jaren een chaos. De SP wil opheldering van het kabinet. Het wordt tijd dat minister Asscher en staatssecretaris Wiebes ingrijpen en de problemen met het uitbetalen van de kinderopvangtoeslag eindelijk eens oplossen.'

Belastingdienst: fout ligt niet bij ons

De afdeling Toeslagen van de Belastingdienst zegt dat de fout niet bij hun systeem ligt. De belastingdienst kreeg al eens kritiek op hun softwaresysteem. Volgens de Belastingdienst krijgt iedereen die in 2014 recht had op kinderopvangtoeslag een definitieve berekening. 'Deze toeslagen zijn berekend op basis van laatste aangeleverde gegevens door de kinderopvangorganisatie. In een aantal gevallen blijkt nu dat de gegevens onvolledig of niet juist zijn', zegt de Belastingdienst.

LEES OOK: Miljoenenfraude toeslag kinderopvang ontdekt

'Wij kunnen niet zien of een bestand onvolledige of onjuiste gegevens bevat', vertelt de woordvoerder van de Belastingdienst. Gedupeerde ouders kunnen bezwaar maken via een formulier op de site van de Belastingdienst.Deel dit artikel: