Instellingen

Politie waarschuwt voor babbeltrucs bij parkeerautomaten

De verdachte.
De verdachte. © Politie
De verdachte.
De verdachte. © Politie
De verdachte.
De verdachte. © Politie
REGIO - De politie waarschuwt voor babbeltrucs bij parkeerautomaten in de regio. De afgelopen maanden zijn al zeker vijf mensen het slachtoffer geworden van oplichters die pincodes afkijken en pinpassen stelen. Het opsporingsprogramma Team West heeft dinsdag beelden getoond van een man die meerdere keren veel geld opneemt.
De oudere slachtoffers worden steeds benaderd door een man die gebrekkig Engels spreekt. Hij vraagt of ze geld kunnen wisselen voor een parkeerautomaat. Als dan blijkt dat er alleen gepind kan worden, komt hij terug en vraagt of ze een kaartje voor hem willen pinnen. Waarschijnlijk wordt dan de pincode afgekeken.
Nadat de slachtoffers een kaartje hebben gekocht, stelt de man nog een aantal vragen of wil hij geld wisselen voor een telefooncel. Op dat moment wordt ongezien de pinpas gestolen. Nog voor de slachtoffers iets in de gaten hebben, neemt een andere man veel geld op van hun rekening.

Meerdere aangiftes

In november kreeg de politie in Den Haag drie aangiftes van deze babbeltruc uit Benoorden- en Bezuidenhout. In oktober toonde Team West ook al beelden van dezelfde man. Toen was hij actief in Delft en op Scheveningen. In Delft waren ook beelden gemaakt van zijn handlanger.
De politie waarschuwt voor deze manier van oplichting. 'Als iemand te opdringerig wordt en zelf in je portemonnee op zoek gaat naar wisselgeld is het helemaal niet gek als je dat tegenhoudt. Houd altijd zicht op je portemonnee en je bankpas en zorg er voor dat je die zelf nog hebt op het moment dat je wegloopt', zegt een politiewoordvoerster. Ook wordt geadviseerd om niemand mee te laten kijken bij het intoetsen van de pincode.

Bewakingsbeelden

Op bewakingsbeelden is de man die het geld pint duidelijk in beeld. Mensen die hem herkennen, worden gevraagd te bellen met de opsporingstiplijn via 0800-6070 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.