Vrouw uit Wassenaar zou zijn lastiggevallen door asielzoeker, of gaat het om een misverstand?

© Facebook
WASSENAAR - Op Facebook is ophef ontstaan over een bericht van 45-jarige vrouw uit Wassenaar die donderdag zou zijn lastiggevallen in de sportschool door een Syrische asielzoeker. Het bericht is bijna 2000 keer gedeeld. De politie zegt dat er geen strafbaar feit is gepleegd en geen aangifte is gedaan.
Wat er precies is gebeurd in de sportschool in Wassenaar is onduidelijk. 'We hebben met de politie afgesproken dat we daar geen details over geven. Maar er zijn dingen gebeurd die mijn vrouw als bijzonder onprettig heeft ervaren, handtastelijkheden zal ik maar zeggen,' aldus haar echtgenoot.

Hand op been tijdens fitnessen

Volgens de man gaat het zeker niet om aanranding of verkrachting. 'Met mijn vrouw gaat het goed, ze is vooral erg geschrokken.' Opvangorganisatie COA spreekt van 'een misverstand'. De Syrische man die op vakantiepark Duinrell in Wassenaar woont, zou de vrouw gecorrigeerd hebben tijdens een fitness-oefening. Daarbij zou kort contact zijn geweest.
Een anonieme bron bij het COA zegt dat de Syrische man een hand op het been van de vrouw heeft gelegd tijdens het fitnessen. De politie gaat in gesprek met opvangorganisatie COA en de asielzoeker.

'Dit mag niet onder tafel worden geveegd'

Het Wassenaarse echtpaar heeft daar vrede mee. 'We willen geen strafvervolging, we willen dit bespreekbaar maken.' Dat is ook de reden dat het stel hun ervaring op Facebook heeft gezet. 'Ik weet dat zo'n bericht tot onrust leidt, maar mensen moeten dit weten. Dit is het gevolg van de gigantische migratiestroom die aan de gang is,' zegt de Wassenaarse man.
In het Facebook-bericht haalt het echtpaar de massa-aanrandingen in Keulen aan tijdens de jaarwisseling. De Duitse politie ontkende eerst dat de daders vluchtelingen zouden zijn, maar moest daar later op terugkomen. 'Wat mijn vrouw is overkomen, is niet vergelijkbaar met wat vrouwen in Keulen tijdens de jaarwisseling hebben meegemaakt, maar ik wil niet dat dit onder tafel wordt geveegd, net als in Duitsland.'

Emotionele reacties op Facebook

De reacties op Facebook onder het bericht zijn emotioneel: 'Oppakken en op de boot retour'. Het Wassenaarse stel snapt dat wel: 'Mensen maken zich zorgen over de toekomst, ze voelen zich onveilig.' Het echtpaar zegt nooit eerder last te hebben gehad van de 750 asielzoekers die op vakantiepark Duinrell wonen. 'Het is bij mijn weten nooit eerder gebeurd hier in Wassenaar dat een asielzoeker een vrouw lastigviel.'
UPDATE: Echtgenoot Wassenaarse vrouw reageert op artikel Omroep West:
Om e.e.a. recht te zetten/te nuanceren, stuur ik deze ene reactie. Feit is dat er wel degelijk sprake is geweest van ongewenste intimiteiten, gepleegd door een op Duinrell gehuisveste asielzoeker. Ongewenste intimiteiten die onacceptabel zijn, ongeacht door wie ze worden gepleegd. Het gebeurde is gemeld aan de beveiliging van Duinrell, het COA en de politie: van alle partijen kregen we alle medewerking en begrip. De politie heeft aangegeven dat er geen strafbaar feit is gepleegd. Dit neemt niet weg, dat mijn echtgenote het gebeuren als seksueel getint en bijzonder onprettig heeft ervaren. Het bericht is niet door ons op facebook geplaatst, maar door iemand anders nadat ik het in kleine kring had verspreid. Vervolgens hebben de 'social media' hun eigen, onvoorspelbare werk gedaan.
Vanzelfsprekend keuren wij racistische reacties en oproepen tot geweld af. Tegelijkertijd maken wij ons ernstig zorgen over de veiligheid en vrijheid van vrouwen, maar ook van andere groepen zoals joden en homoseksuelen. Deze veiligheid en vrijheid komen steeds meer in het gedrang.
Dat het gebeuren meer impact heeft gehad op mijn echtgenote dan wij in eerste instantie dachten, blijkt uit het feit dat zij zich vanochtend, tijdens haar wekelijkse hardlooprondje, bang heeft gevoeld. Ook al is die bangheid wellicht onnodig, ze is wel een beetje van haar vrijheid kwijt.