Angstaanjagend geluid dendert door de regio, door het land en over de wereld

DEN HAAG - Het klinkt alsof je een strijkstok laat kraken over de snaren van een contrabas, of alsof je erg dronken op een trombone probeert te blazen, of als een didgeridoo die met oneindig veel adem wordt aangeblazen. Verschillende mensen bij ons in de buurt hebben de afgelopen dagen vreemde geluiden gehoord in de lucht. Ufo’s? Buitenaards leven? De apocalyps? Doet de zon moeilijk? Of laat de aarde gewoon een boertje?
Zondag was het raak in Pijnacker. In het centrum was het geluid goed te horen. 'Het was echt een niet alledaags geluid', zegt de lokale journalist Martijn Mastenbroek. 'Het klonk als een soort drukkende trompet. Mijn vriendin sprong ook meteen op'.

Ook uit Bleiswijk komen meldingen van mensen die dit weekend rare geluiden gehoord hebben. Vorige week was het raak in Gouda. Daar pakte iemand meteen zijn camera en nam het geluid op. Al twijfelen mensen in de reacties of dit wel een authentiek filmpje is. De geluiden hebben best veel weg van War of the Worlds...

Het geluid is overal

Vanaf deze zomer duiken op internet filmpjes op met dit zelfde soort geluid. En het opmerkelijke: ze komen echt overal vandaan. China, Verenigde Staten, Indonesië, Marokko etc. Overal horen mensen het hemels trompetgeschal.
Al moet je oppassen om het zo te noemen. Hemels trompetgeschal kan namelijk wijzen op het einde der tijden. In het Bijbelboek Openbaringen wordt beschreven hoe zeven engelen blazen op evenzoveel trompetten. Zo komt de aarde van de ongelovigen aan zijn einde.

Geen einde der tijden maar gewoon een natuurkundig fenomeen

Er is ook een wat meer wetenschappelijke verklaring. Verschillende zelfs. Onderzoek van professor Elchin Khalilov uit Azerbeidzjan. Hij is geofysicus en heeft enkele theorieën. Verhoogde zonneactiviteit kan leiden tot enorme zonnestormen die ook zorgen voor akoestische zwaartekrachtgolven. Wat we horen is maar een piepklein deel van wat er daadwerkelijk langs raast.
Maar er is nog een andere verklaring volgens deze professor. De aarde kan even diep zuchten. Dat klinkt raar, maar het heeft te maken met veranderingen in het magnetisch veld van de aarde. Hierdoor gebeurt er een hele hoop in de kern van onze planeet. Dat kan via allerlei wegen ook leiden tot een akoestische zwaartekrachtgolf. Wij horen dat als dat enge geluid van een raspende trompet.

Niet de eerste keer

Het zijn allemaal theorieën en wat er precies aan de hand is weet vooralsnog niemand. Wel een geruststelling voor de mensen die geloven in het einde der tijden: in 2011 was er ook enorm aantal meldingen. Nu ook … en we zijn er nog steeds.
Oh ja, bij de politie is geen enkele melding binnengekomen van vreemde geluiden of overlast door dronken trompettisten.