Familie Mitch Henriquez wil onafhankelijk onderzoek naar vijf betrokken agenten

Mitch Henriquez (archieffoto)
Mitch Henriquez (archieffoto)
DEN HAAG - Nabestaanden van Mitch Henriquez willen een onafhankelijk onderzoek naar de vijf agenten die betrokken zijn bij de dood van Henriquez. Dat meldt het actualiteitenprogramma EenVandaag.
De familie heeft geen vertrouwen in het onderzoek dat moet uitwijzen of de politiemensen schuld hebben aan de
. Nabestaanden pleiten maandagavond in
voor een onafhankelijk onderzoek dat erop toeziet dat het justitie-onderzoek eerlijk verloopt.
Eerder liet de moeder van Henrizquez al weten dat zij bang is dat de waarheid nooit boven water komt, omdat de vijf agenten dezelfde advocaat hebben als 21 andere politiemensen die moeten getuigen in de zaak. 'Zo kunnen we de agenten niet meer vertrouwen', zei ze toen.

Brandbrief naar minister van Justitie

Maria en Germaine Henriquez, de moeder en jongste zus van Henriquez, doen maandag hun verhaal in EenVandaag. Ook Richard Korver, de advocaat van de familie, komt aan het woord. Hij verbaast zich steeds meer over de manier waarop justitie de zaak onderzoekt.
Korver stuurt maandag, op verzoek van de familie, een brandbrief aan minister Ard van der Steur (Justitie) waarin hij de minister oproept zich actief met de zaak te bemoeien.

'Schijn van belangenverstrengeling'

Volgens Korver is er van alles mis met het onderzoek. Zo zouden de agenten niet vastzitten en vrijuit hebben kunnen overleggen over de zaak. Dit heeft volgens Korver niets te maken met waarheidsvinding. Na de gebeurtenissen in juni zouden de vijf agenten samen zijn geweest. Daar werd besproken 'hoe ze een en ander op papier gingen zetten'. Uit het feit dat de betrokken agenten niet zijn getapt of geobserveerd heeft de familie het gevoel overgehouden dat het Openbaar Ministerie niet wilde weten of en wat zij met elkaar bespraken. De agenten hadden een whatsapp-groep waarin ze over de zaak spraken.