Nieuws

Geluidsoverlast Randstadrail Zoetermeer moet komende zomer voorbij zijn

ZOETERMEER - Na jaren komt er binnenkort een eind aan de geluidsoverlast van de RandstadRail in de wijk Oosterheem in Zoetermeer. Komende zomer moeten nieuwe maatregelen er voor zorgen dat de overlast voorgoed verleden tijd is.
Klachten van bewoners
. De RandstadRail zou piepende geluiden veroorzaken. 'Ik ben al een slechte slaper, maar met dit lawaai is het echt niet te doen', klaagt een omwonende. In 2014 bleek
dat de RandstadRail inderdaad teveel herrie maakt. Een meetsysteem van Sensornet houdt de overlast al jaren bij. Dat blijft zo, ook als er een permanente oplossing gevonden is.
De afgelopen periode werden testen uitgevoerd. Er werd geluidswerend materiaal getest, om erachter te komen waarmee het geluid het best gereduceerd wordt. Daarbij werd ook weer naar het meetsysteem gekeken, dat maandagavond tijdens een informatieavond werd gepresenteerd. Volgens Han Hijzelendoorn, voorzitter van actiecomité Stop Lawaai, is het verschil al goed merkbaar geweest de laatste tijd: 'Je kan elkaar weer verstaan als je met elkaar praat.'

'Nooit helemaal stil'

Het Oosterheemviaduct wordt in beide richtingen met geluidswerend materiaal ingepakt. De definitieve oplossing wordt eerst getest. In de zomer moet alles gereed zijn. 'Het geluid wordt gegarandeerd minder, maar het geluid zal nooit helemaal weg zijn', geeft projectmanager Dennis Dierikx aan.
De geluidseffecten zullen goed in de gaten gehouden worden de komende tijd. Dit gebeurt via het meetsysteem, maar ook feedback van omwonenden wordt meegenomen. In de zomer zijn de slapeloze nachten van de meeste bewoners dus hopelijk voorbij.