Meeste leegstand van Nederland in winkelcentrum Den Haag Leyweg

DEN HAAG - Het winkelcentrum Den Haag Leyweg kent steeds meer leegstand. De leegstand liep op van 7,9 procent naar 9,4 procent. Het winkelcentrum presteert daarmee het slechtst van Nederland.
Ook winkelcentra in Eindhoven en Haarlem raken leger. Samen met Den Haag Leyweg bungelen Eindhoven Woensel en Haarlem Schalkwijk onderaan, met hetzelfde percentage leegstand.

Dat terwijl de winkelleegstand in Nederland voor het eerst in tien jaar tijd weer iets is afgenomen. Volgens de informatieleverancier op het gebied van detailhandel Locatus bedroeg de leegstand per 1 januari 7,4 procent. Dat is 0,1 procent lager dan begin 2015.

Miss Etam, Schoenenreus en Thom Broekman

Afgelopen jaar begon nog erg turbulent met faillissementen van onder andere Miss Etam, Schoenenreus en Thom Broekman. Maar daarna is het redelijk rustig gebleven en kwamen er ook weer nieuwe winkels bij, constateert het bureau. Per saldo nam het totaal aantal leegstaande panden af van 16.755 naar 16.562 nu.

Het herstel komt vooral doordat het economisch weer wat beter gaat. De laatste jaren kwamen er telkens steevast meer panden leeg te staan, als gevolg van de economische crisis en omdat mensen steeds meer online shoppen. Tot 2009 lag de leegstand nog onder de 5 procent.

Faillissement V&D en Macintosh

Locatus verwacht wel dat de leegstand komende maanden weer wat zal oplopen. Dit heeft te maken met het recente bankroet van warenhuisketen V&D en de schoenenzaken van Macintosh. Het is nog onduidelijk of en in welke vorm deze winkels een doorstart kunnen maken.

Verspreid over het land zijn wel grote verschillen. In de zeventien grootste stadscentra nam de leegstand vorig jaar af van 7,2 naar 6,9 procent, terwijl de binnensteden van de middelgrote plaatsen de leegstand juist zagen oplopen van 11,6 naar 11,9 procent.

Deel dit artikel: