Na Universiteit Leiden komt ook TU Delft naar Den Haag

DEN HAAG - Na de universiteit Leiden komt ook de TU Delft naar Den Haag. De tweejarige opleiding masteropleiding Engineering and Policy Analysis verhuist per 1 september naar de stad. Het gaat in eerste instantie om veertig studenten, maar de verwachting is dat het aantal Delftse studenten in Den Haag op den duur flink gaat groeien.
Volgens de TU Delft is de nabijheid van ministeries, internationale instanties en multinationals een reden voor de verhuizing. ‘Een plek dichtbij het toekomstige werkveld van de studenten, ministeries, internationale instanties en multinationals, biedt talrijke voordelen,’ aldus de TU. ‘Het maakt stagelopen gemakkelijker, net als het uitvoeren van onderzoekopdrachten voor (inter)nationale instellingen en het verzorgen van gastcolleges door Haagse beleidsmakers en politici.’

De technische masteropleiding leert studenten te opereren op het snijvlak van technologie en beleid. De opleiding is gericht op het bedenken van oplossingen voor de grote maatschappelijke vraagstukken, bijvoorbeeld op het gebied van de energietransitie en gezondheidszorg. De studenten leren modellen maken die laten zien wat de gevolgen van (nieuw) beleid zijn voor de maatschappij.

Afgestudeerden aan de slag als adviseur

Afgestudeerden worden vaak consultant of beleidsadviseur bij een ministerie, internationale organisatie of multinational.

De gemeente Den Haag is blij met de komst Delftse opleiding. Wethouder Ingrid van Engelshoven (D66, onderwijs): ‘De komst versterkt de positie van Den Haag als internationaal kenniscentrum op het gebied van vrede, recht en veiligheid. Studenten uit de hele wereld gaan vanuit onze stad werken aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. De komst van EPA is een lang gekoesterde wens.’

Den Haag wil vernieuwen

Volgens haar is het ook een doelbewuste keuze van het gemeentebestuur om dit soort bewegingen te stimuleren. Den Haag wil zichzelf omvormen van een klassieke bestuursstad - met het rijk als belangrijkste werkgever - naar een internationale stad met sterke, vernieuwende economische sectoren.

De masteropleiding Engineering and Policy Analysis heeft nu enkele tientallen studenten. Door de opleiding in Den Haag te huisvesten verwacht de TU Delft de komende jaren een aanzienlijke groei van dat aantal.

Parallellen met Leiden

Daarmee zijn er parallellen met de Universiteit Leiden. Die begon aanvankelijk ook met slechts een handjevol studenten in Den Haag. Inmiddels zijn dat er bijna 3400 en nog eens 250 medewerkers. Zij kunnen hier nu negen opleidingen volgen. Volgens de TU Delft zijn er echter geen concrete plannen om meer studierichtingen naar Den Haag te verplaatsen.
Meer over dit onderwerp:
TU DELFT VERHUIZING DEN HAAG UNIVERSITEIT
Deel dit artikel: