Instellingen

Minister Ard van der Steur spreekt opnieuw met Leidse patholoog George Maat

Patholoog-anatoom George Maat.
Pathaloog-anatoom George Maat. © ANP

LEIDEN - Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie heeft binnenkort een gesprek met de Leidse patholoog-anatoom George Maat. Eind september spraken de twee elkaar ook al.

Het gesprek is op 'korte termijn' en vindt plaats op initiatief van Van der Steur, meldt het ministerie woensdag naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf. Wanneer het onderhoud is en waar Van der Steur en Maat over gaan spreken is onduidelijk.

Maat liet tijdens de lezing aan de Universiteit Maastricht geanonimiseerde foto's van MH17-slachtoffers zien tijdens een college over het identificeren van mensenresten. De minister noemde de lezing 'buitengewoon ongepast en smakeloos'. Van der Steur beëindigde de samenwerking met Maat, maar daar kwam hij later op terug.

Excusus

Maat wil dat de minister openlijk excuses maakt. CDA en D66 steunen Maat en willen de bewindsman aan de tand voelen. Diverse oppositiepartijen hebben vragen over de kwestie gesteld. De antwoorden van Van der Steur daarop komen nog deze week. Daarin wordt ook ingegaan op het gesprek.

Maat publiceerde maandag 5 januari het politieonderzoek naar zijn lezing. Volgens Maat pleit het onderzoek hem vrij van schuld. Dit zei hij in de Leidse universiteitskrant Mare.