Nieuws

Eschermuseum en hotel in Amerikaanse ambassade Den Haag

DEN HAAG - De Amerikaanse ambassade in het centrum van Den Haag wordt waarschijnlijk omgebouwd tot museum en hotel. Het is de bedoeling dat het Eschermuseum verhuist naar het gebouw aan het Lange Voorhout en dat in de resterende ruimte een hotel wordt gevestigd.
Dat is het gunstigste plan, concludeerde de gemeente Den Haag donderdag na onderzoek. De ambassade verhuist in 2017 naar Wassenaar. Dan komt het gebouw vrij. De gemeente is al eigenaar van het pand, maar gaat het museum en het hotel niet zelf opzetten. Het college gaat de komende drie maanden op zoek naar een partij die het voortouw wil nemen.
‘Dit is een grote kans voor Den Haag om haar internationale uitstraling, aantrekkingskracht en internationaal concurrerend toeristisch aanbod te versterken', aldus het Haagse stadsbestuur. Het toevoegen van een museum als publiekstrekker zou hieraan een grote bijdrage kunnen leveren. Het doel is om meer internationale bezoekers naar dit deel van de binnenstad te krijgen. ‘Den Haag heeft meer bezoekers nodig die langer blijven en liefst ook nog terugkomen. Zij zorgen met hun bestedingen voor een economische impuls.’

Gebouw mag niet lang leeg staan

De bedoeling van het college is om te voorkomen dat het gebouw langdurig leeg staat. Zodra de Amerikaanse ambassade vertrekt, moet de herontwikkeling zo snel mogelijk starten.
‘Samen met de oplevering van de parkeergarage Tournooiveld en de herinrichting van de buitenruimte wordt dit stukje Den Haag dan snel een aantrekkelijke plaats voor een bezoek aan de stad. Daarbij zetten we uiteraard in op een goede verbinding tussen het Plein en de Denneweg.’

In de stijl van Esscher

Volgens directeur Benno Tempel van het Eschermuseum past het ambassadegebouw perfect bij de stijl van Esscher. Het Eschermuseum zit nu in Paleis Lange Voorhout, 100 meter van de Amerikaanse ambassade. Het paleis was tot 1991 in bezit van de koninklijke familie. Na de verhuizing komt er mogelijk een ander museum in het gebouw, bijvoorbeeld over Delfts blauw.