Geen transplantaties in LUMC Leiden door ruzie artsen

LEIDEN - Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) voert sinds half december geen levertransplantaties en complexe niertransplantaties meer uit. Dat komt door een ruzie tussen artsen 'over hun onderlinge werkwijze'. De operaties zijn verhuisd naar het Erasmus MC in Rotterdam.
Drie van de zeven chirurgen in het LUMC werken voorlopig niet. Het ziekenhuis heeft bemiddeling aangeboden, maar dat heeft niet geholpen.

De raad van bestuur van het LUMC besloot tijdelijk te stoppen met de transplantaties om 'de kwaliteit en veiligheid van de patiënten te kunnen behouden'.

Naar ander ziekenhuis

'Het LUMC betreurt ten zeerste dat een kleine groep, ernstig zieke patiënten, mogelijk elders geopereerd moet worden', staat in een persbericht van het ziekenhuis. 'De patiënten om wie het gaat zijn steeds door hun eigen behandelend LUMC-arts van de situatie op de hoogte gesteld. De samenwerking met de collega’s van het Erasmus MC in Rotterdam biedt de mogelijkheid om hen de best mogelijke zorg te leveren.'

De Inspectie voor de Gezondheidszorg is vorige maand op de hoogte gebracht door het LUMC. 'Wij hebben geen signalen dat er sprake is van onveilige zorg voor de patiënten. Er zijn ook geen calamiteiten bekend bij deze afdeling', laat een woordvoerder van de waakhond weten.


Deel dit artikel: