Haagse 'seksdokter' probeert werkterrein naar Noorwegen te verleggen

DEN HAAG - Een Haagse huisarts die in Nederland geschorst is door het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg, heeft geprobeerd om in Noorwegen opnieuw een baan als huisarts te krijgen. Dit terwijl hij in Nederland strafrechtelijk wordt vervolgd. Dat blijkt uit documenten die in handen zijn van Omroep West. De man werd in maart vorig jaar uit zijn ambt gezet vanwege verregaand grensoverschrijdend gedrag.
De huisarts, Dewparkash J., zou onder meer seks hebben gehad met een patiënt in ruil voor een lipvergroting. Ook zou hij haar herhaaldelijk hebben misbruikt.

J. probeerde in september vorig jaar aan een baan te komen als huisarts in Øvre Eiker, een gemeente in de buurt van de Noorse hoofdstad Oslo. Hij kreeg de baan niet. J. schrijft in zijn sollicitatiebrief dat hij in Nederland een geregistreerd huisarts is. De sollicitatie stuurde J. ruim vijf maanden nadat het Tuchtcollege in Nederland hem levenslang had geschorst en uit het zogeheten BIG-register had geschrapt. Dat deed het college nadat het tot het oordeel was gekomen dat hij zich tegenover een patiënt schuldig zou hebben gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag, onder andere in seksueel opzicht. Ook zou hij valse declaraties hebben ingediend.

LEES OOK: Haagse borstendokter Goerdin kon niet tegen kritiek

Het Openbaar Ministerie (OM) besloot J. te vervolgen en eiste in december vorig jaar al 9 maanden cel tegen de arts. Ondanks dat hij eerder al uit zijn ambt werd gezet, weerhield het J. er kennelijk niet van om te proberen in een ander land hetzelfde beroep uit te oefenen. Volgens zijn advocaat Gerard Spong is er niets mis met de sollicitatie van zijn cliënt. 'Er zijn legio artsen die na een tuchtrechtelijke beslissing in het buitenland aan de slag gaan,' zegt Spong. 'Wat dat betreft is mijn cliënt niet de enige. Ik heb bovendien ook ernstige twijfels bij de beslissing van het Tuchtcollege. Dus wat dat betreft kan ik de actie van mijn cliënt volledig billijken.'

Europese Zwarte Lijst

Juist aanstaande maandag wordt er een nieuw Europees systeem ingevoerd dat het moeilijker moet maken voor artsen met een zogeheten berisping of levenslange schorsing om in een ander land alsnog aan de slag te gaan. Volgens artsenfederatie KNMG onderschrijft de sollicitatie van J. in Noorwegen het belang van deze Europese Zwarte Lijst. 'Het is niet voor niets dat bepaalde artsen in Nederland doorgehaald worden,' zegt Giliam Kuipers van KNMG. 'Dan zou het krom zijn als ze in het buitenland gewoon verder kunnen gaan. Wij hebben heel lang gepleit voor zo'n systeem.'

LEES OOK: Haagse tandarts voor een jaar geschorst

De zaak tegen J. loopt nog bij de rechtbank in Den Haag, maar is voorlopig aangehouden omdat er nog getuigen moeten worden gehoord in de zaak.

De in de reportage getoonde huisartsenpraktijk Ypenhof in Ypenburg zit in het pand waar J. zijn praktijk hield. Hij heeft zijn praktijk verkocht aan de huidige huisarts. De artsen die hier nu werken hebben dus niets te maken met de in opspraak geraakte Dewparkash J.
Meer over dit onderwerp:
HUISARTS TUCHTCOLLEGE SCHORSING NOORWEGEN
Deel dit artikel: