Instellingen

Leidse patholoog George Maat krijgt excuses van minister Ard van der Steur

Patholoog-anatoom George Maat.
© ANP
Ard van der Steur - Foto ANP

LEIDEN - Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie heeft donderdag zijn excuses gemaakt aan de Leidse patholoog-anatoom George Maat. Maat heeft de excuses geaccepteerd, zei Van der Steur na afloop.

De minister noemde het eerder 'buitengewoon ongepast en smakeloos' dat Maat een lezing met foto’s had gehouden over zijn onderzoek naar de slachtoffers van vlucht MH17. Van der Steur beëindigde de samenwerking, maar daar kwam hij later op terug. Maat toonde later op basis van onderzoek aan dat hij eigenlijk niks fout had gedaan.

Maat eiste dat de minister openlijk excuses zou maken. Oppositiepartijen in de Tweede Kamer wilden ook weten hoe de minister precies heeft gehandeld. Ze wilden daarnaast weten waarom hij in een uitgebracht onderzoeksrapport zo veel onleesbaar heeft gemaakt. Van der Steur gaf toe dat hij dat onderzoek naar de Tweede Kamer had moeten sturen. Ook erkende de minister dat hij de vertrouwelijke delen, die voor de buitenwereld onleesbaar zijn gemaakt, vertrouwelijk aan de Kamer had kunnen geven.

Emotionele reactie

Van der Steur heeft in het gesprek met Maat gezegd dat hij zich in zijn eerste reactie op de avond van 22 april, toen hij de woorden ‘buitengewoon ongepast en onsmakelijk’ gebruikte, ‘achteraf bezien, te veel door de emotie heeft laten leiden’ en dat het beter was geweest als hij zich zakelijker had uitgelaten.

De minister heeft nogmaals benadrukt dat er ‘veel waardering is voor de inzet en expertise Maat en dat de politie daar in voorkomende gevallen opnieuw een beroep op zal doen’. Maat is hiertoe bereid, aldus een woordvoerder van Van der Steur.