Instellingen

Leidse patholoog Maat sleept RTL voor Raad voor de Journalistiek

Patholoog-anatoom George Maat.
Pathaloog-anatoom George Maat. © ANP

LEIDEN - De Leidse professor George Maat heeft bij de Raad voor de Journalistiek een klacht ingediend tegen RTL Nieuws. De patholoog-anatoom wil dat de Raad een oordeel velt over de ‘huisvredebreuk’ door de zender en publicatie van zijn in het geheim opgenomen college op de Universiteit van Maastricht in april vorig jaar.

Beelden van dat college zorgden voor de ophef waardoor Maat uiteindelijk aan

. In de lezing werden foto's gebruikt van stoffelijke resten van MH17-slachtoffers.

viel over Maat heen. Maar uiteindelijk bleek hij geen enkele afspraak te hebben geschonden.

Maat overweegt ook juridische stappen tegen RTL maar die ´hangen af wat er uit de Raad voor de Journalistiek komt,´ aldus Maat.  

'De bron van alle ellende'

De wetenschapper noemde vrijdag RTL in het blad Medisch Contact 'de bron van alle ellende'. De zender zou huisvredebreuk hebben gepleegd op de universiteitsfaciliteiten in Maastricht.

'Academische vrijheid houdt mede in dat in een collegezaal tussen docenten en studenten een vrije uitwisseling van gedachten is. En als dat niet meer kan, dan is er geen vrijheid meer in de collegezaal. Niemand durft meer iets te zeggen als je er rekening mee moet houden dat het wordt opgenomen en gepubliceerd', stelt Maat in het tijdschrift. Hij vindt eigenlijk dat de Universiteit Maastricht een klacht zou moeten indienen.