EK waterpolo: Oranje-vrouwen ook veel te sterk voor Rusland

De waterpolosters van Oranje, met bondscoach Arno Havenga (m)
De waterpolosters van Oranje, met bondscoach Arno Havenga (m), tijdens de halve finale. © Orange Pictures
DEN HAAG - De Nederlandse waterpolosters zijn zaterdag tijdens het EK in Belgrado ongeslagen gebleven en daarmee vrijwel zeker groepswinnaar. Oranje overklaste zelfs Rusland, toch een toonaangevende natie in deze tak van sport, met liefst 14-7. Bondscoach Arno Havenga zag zijn team in elke periode domineren: 5-2, 3-2, 3-1, 3-2.
Lieke Klaassen was ditmaal de topscoorster met vijf treffers. Haar eerste vier schoten waren raak. Aanvoerster Yasemin Smit trof driemaal doel, Vivian Sevenich twee keer.
Nederland won eerder van Hongarije en van de zwakke zusters Portugal en Turkije. Griekenland is de laatste opponent, maar de uitslag is niet meer van belang. De winnaar van poule A krijgt in de kwartfinale te maken met de nummer vier van de andere groep. Rusland en Hongarije gaan uitmaken wie tweede wordt.

Zelfvertrouwen
Evenals tegen Hongarije bulkte de Nederlandse ploeg van het zelfvertrouwen. De wil om te winnen was vanaf het startsignaal groot. Dat resulteerde, ook tegen een traditioneel fysiek sterke tegenstander, na minder dan 2,5 minuut zuivere speeltijd in een voorsprong van 3-0. Klaassen (twee) en Smit, met dank een een steal van Nomi Stomphorst, maakten met vuurwerk van afstand de Russische keepster Anna Karnauch meteen duidelijk dat ze een vervelend middagje tegemoet ging.
Die voordelige marge bleef ten minste in stand en groeide, mede door het andermaal goede werk van doelvrouw Laura Aarts, uiteindelijk gestaag. Bij 14-7 halverwege het laatste kwart stond de Russische coach Alexander Gaidoekov het schaamrood op de kaken. De paar eretreffers in de slotfase, toen Dagmar Genee met drie persoonlijke fouten aan de kant kwam te zitten, konden hem niet opvrolijken.