Instellingen

Gladde wegen! Vijf tips om ongelukken te voorkomen

Doe voorzichtig in de sneeuw
Doe voorzichtig in de sneeuw

DEN HAAG - Het sneeuwt. Die witte kleur op de weg hadden we in onze regio al een tijd niet meer gezien. Het lijkt leuk, dat witte spul, maar het brengt ook gevaren met zich mee. Gladde wegen bijvoorbeeld. Daarom vijf tips van Omroep West om niet in de vangrail of tegen een andere auto te belanden.

Tip 1: Rijd zachter


Logisch. Maar daarom wel aandachtspunt nummer 1. Zachter rijden betekent dat de gevolgen minder groot zijn mocht er iets misgaan. Bovendien heb je meer tijd om te reageren. Bij een hoge snelheid raak je sneller van de weg. Een kleine aanraking van het rempedaal op een verkeerd stuk weg is dan al voldoende.

Tip 2: Klop je schoenen uit!

Je gaat het huis uit, loopt een stuk door de sneeuw en trapt het gaspedaal in. Verkeerd! Eerst klop je nog even je schoenen af. Je schoenen zijn glad als er sneeuw op zit, en dus schiet je wel eens van het gaspedaal af met alle gevolgen van dien. Onnodig.

Tip 3: Neem de tweede versnelling

Als je in de eerste versnelling wegrijdt, gebeurt het op een gladde weg nog wel eens dat je abrupt naar voren schiet. In de tweede versnelling is dat risico zo goed als verdwenen. Probeer maar eens.


Tip 4: Niet remmen en geen gas in de bocht


Bochten zijn gevaarlijk. Vooral op een glad wegdek. Door remmen en gasgeven in de bocht maak je het nog gevaarlijker. Doe dat dus beide niet, maar laat de auto rustig door de bocht heen rollen. Na de bocht kan het gas er weer op. Maar ook dat met mate en in de tweede versnelling of hoger. Of heb je de vorige alinea niet gelezen?

Tip 5: Jas uit!

Als je veel kleren aanhebt, betekent dat dat je weinig bewegingsvrijheid hebt. Je reageert daarom ook minder goed. Doe dus iets aan wat lekker soepel is, en toch ook warm. Of gooi lekker de verwarming omhoog.

Toch problemen?

Soms gebeurt het toch. Je raakt in de slip. Druk dan meteen de koppeling in en probeer rustig te sturen. Lukt ook dat niet, rem dan heel lichtjes. Goede reis!