Tienduizenden mensen tekenen petitie tegen volbouwen kust

DEN HAAG - Bijna 50.000 mensen hebben een online petitie ondertekend voor een betere bescherming van de Nederlandse kust. Maandagochtend stond de teller op 49.981.
Natuurmonumenten begon de actie na de aankondiging van het kabinet dat het de bouwregels voor kustgebieden wil versoepelen.

Het kabinetsplan kwam vlak voor de kerst naar buiten en riep meteen veel weerstand op van natuurorganisaties. Die zijn bang voor Belgische toestanden waarbij de kuststrook volstaat met vakantiewoningen en appartementen.

Lees ook: 'De kust wordt volgebouwd,' natuurbeschermers vrezen soepelere bouwregels voor de duinen

Bouwplannen lopen wel vaart

Dinsdag biedt Natuurmonumenten namens vijftien natuur- en milieuorganisaties en de ondertekenaars de petitie aan aan de vaste Kamercommissie Infrastructuur en Milieu. Donderdag is er algemeen overleg over de Omgevingswet waarin de plannen opgenomen zouden kunnen worden.

Volgens Natuurmonumenten loopt het, in tegenstelling tot wat de minister zegt, vaart met bouwplannen voor de kust. 'Veel bouwplannen liggen al ter inzage of worden ingediend.' Mensen kunnen nieuwe bouwplannen voor de kust, melden op de site beschermdekust.nl.

Deel dit artikel: