Omroep West gebruikt eigen mysterieus geluid als social media-experiment

DEN HAAG - Mysterieuze filmpjes met een onheilspellend geluid houden de gemoederen al twee weken flink bezig. Op sociale media worden filmpjes met 'het geluid' miljoenen keren bekeken en ook in onze regio duiken de geluiden op. Een verslaggever van Omroep West ging donderdagavond op pad om als experiment het geluid zelf te verspreiden, om te kijken hoe het rond gaat op sociale media.
Volgens een geluidstechnicus van Omroep West is het geluid onder de meeste filmpjes gemonteerd.
Dus is er een auto met vier speakers met 1000 watt op pad gestuurd om het geluid te verspreiden. Om zo te kijken hoe mensen reageren als ze zelf het geluid horen en hoe ze het vervolgens delen op sociale media.
In Den Haag zijn de speakers bij Kijkduin en het Zuiderpark aangegaan. Er was een speciaal geluid gemaakt, waardoor het ‘echte’ geluid en het Omroep West geluid te onderscheiden zijn. Zo is de jingle van Omroep West zo vervormd, waardoor het op het angstaanjagende geluid is gaan lijken.

Reacties

Al vrij snel kwamen er via het Whatsapp-nummer vijf filmpjes met het Omroep West geluid binnen. Het filmpje van Rommie Wolters kwam zelfs op de website van Hart van Nederland terecht en de reacties volgden al snel op dit bericht. Ook op Twitter en Facebook verschenen reacties over de geluiden. Zo’n hoax is dus vrij makkelijk te produceren.
Er gaan de laatste week al veel geruchten rond op sociale media over de bron van het mysterieuze geluid.  

Geruchten niet gecontroleerd

Vaak worden de geruchten niet eens gecontroleerd en geloven de meesten het gewoon. Social media-deskundige Roeland Dietvorst heeft hier wel een verklaring voor.
‘Sociale media zorgen er ook voor dat veel onzin gedeeld wordt. Als een vriend een bericht met een emotionele lading met jou deelt, dan heb je snel de neiging het te delen. Maar als je even verder kijkt of op internet kijkt, kan je er al achter komen dat het niet klopt. Alleen gebeurt dit vaak niet.’