Zoektocht naar Rijnsburgse bijnamen bijna compleet

© Agnes Korebrits
RIJNSBURG - 'Oh, bè jai d’r ientje van…' was een veel gehoorde zin in Rijnsburg. En dan volgde een bijnaam, bijvoorbeeld De Muis, Lange Floor of De Kip. 'Was' want de bijnamen worden nu amper nog gebruikt. In een laatste poging alle Rijnsburgse bijnamen bij elkaar te krijgen doet Agnes Korebrits een laatste oproep.
Korebrits heeft de afgelopen twee jaar 950 bijnamen verzameld maar in een ultieme poging om de verzameling compleet te krijgen, probeert ze nu ook buiten Rijnsburg, deze Rijnsburgse bijnamen te vinden.
De bijnamen ontstonden omdat vroeger veel mensen dezelfde achternaam hadden. Om te weten uit welk gezin je kwam, kregen mensen bijnamen. Deze namen werden gegeven aan de hand van bijvoorbeeld een beroep of karaktertrek.

De Piemer en De Bok

De zoektocht van Korebrits begon nadat ze voor een kennis een boekje zocht over Rijnsburgse bijnamen. Korebrits zocht stad en land af maar het bleek niet te bestaan.
Koerbrits is er zelf een van de Piemer en de Bok. De bijnamen komen van haar opa en haar vader. De Bok komt van de bokken die haar opa hield en waarschijnlijk sloeg het ook op zijn karakter. De Piemer is mogelijk afgeleid van pienter.

Herkomst

Korebrits wil niet alleen de bijnamen verzamelen maar ook de herkomst erbij opschrijven. Van de 950 stuks die ze tot nu toe heeft, heeft ze van van de helft kunnen vinden hoe ze ontstaan zijn en waarom ze destijds gegeven zijn.
De verzameling Rijnsburgse bijnamen zullen worden gebundeld in een boek dat in de loop van 2016 uit moet komen. Als u een Rijnsburgse bijnaam weet of heeft dan kunt u een email naar Agnes Korebrits sturen.