Nieuw antivries-asfalt in Naaldwijk lijkt te werken

NAALDWIJK - Een primeur voor Naaldwijk. Daar wordt een nieuw soort asfalt getest dat niet bevriest, tot een temperatuur van -5 graden. De eerste resultaten zijn positief.
Het nieuwe soort asfalt is getest op de fietsfly-over bij de Burgemeester Elsenweg. Het asfalt is zo gemaakt dat het bij temperaturen onder nul zout afscheidt dat er in verwerkt is. Op die manier wordt voorkomen dat water aanvriest waardoor het wegdek glad kan worden.
In de nacht van zondag op maandag zijn de eerste metingen verricht en daaruit blijkt dat zelfs bij een temperatuur van -6 graden de weg niet aanvroor. Marijo Orgers van aannemer Mourik Groot-Ammers is verheugd over de eerste resultaten. 'We zijn blij dat de proef met de vriestempteraturen goed geslaagd is. Nu moeten we gaan kijken of het ook met andere weersomstandigheden, met meer vocht in de lucht, niet aanvriest.'

Minder strooien

Volgens Orgers levert het nieuwe antivries-asfalt veel voordeel op voor het milieu. 'Het bespaart aanzienlijk veel CO2 omdat er zo minder gestrooid hoeft te worden. We strooien heel wat zout en dat is niet goed voor het milieu. Op deze manier besparen we zout en transportbewegingen omdat er minder strooiauto’s de weg op hoeven.'  
Sneeuw blijft wel op het asfalt liggen, maar vriest niet aan en kan met sneeuwschuivers van de weg worden gehaald. Het gaat nu nog om een pilot maar als deze succesvol verloopt, wordt ook gekeken naar de mogelijkheden om dit nieuwe asfalt voor snelwegen te gebruiken.