Instellingen

Bijna 90.000 handtekeningen voor petitie Bescherm de kust!

Petitie Bescherm de kust
Petitie Bescherm de kust © Rob Vlastuin
REGIO - Milieuorganisaties hebben dinsdagmiddag een petitie overhandigd aan de Tweede Kamer voor het beschermen van de kust. Zij reageren daarmee op het besluit van minister Melanie Schultz van Haegen (Milieu) om de regels voor bebouwing aan de Nederlandse kust af te schaffen. De milieuorganisaties vrezen voor een wildgroei van bebouwing langs de kust.
De teller stond maandagochtend nog op zo'n 20.000, dinsdagmiddag hebben al bijna 90.000 mensen de
. Het grote publiek deelt de
voor de zogenoemde 'verrommeling' van de Nederlandse kust.
Op dit moment liggen zes plannen klaar voor bebouwing langs kust in onze regio. In Noordwijk zijn 10 strandhuisjes gepland. Op Scheveningen moet op het Noordelijk Havenhoofd een hotel verrijzen. Kijkduin krijgt behalve 40 strandhuisjes ook een nieuw winkelcentrum met daar bovenop een appartementencomplex. Bij Monster wordt ruimte gemaakt voor 100 standhuisjes en de bouw van 19 vrije sector huurwoningen.

Natura 2000

Het gaat hierbij om bouwprojecten die zo goed als tegen de bebouwde kom aanliggen. Dat kan ook niet anders, want de duingebieden langs de kust vallen allemaal onder de zogenoemde Natura 2000-gebieden. Deze zijn dus beschermd. Toch zijn de milieuorganisaties bang dat door het ontbreken van wetgeving de bebouwing langzaam opschuift.
In de Tweede Kamer wordt donderdag gesproken over de plannen van minister Schultz. Inmiddels lijkt zich een meerderheid uit te spreken tegen het loslaten van regelgeving voor bebouwing langs de kust. Schultz kan vooralsnog alleen rekenen op de steun van VVD en CDA.