Nabestaanden klagen Haags verzorgingshuis van Florence aan: 'Mijn moeder wilde niet dood'

© archief
DEN HAAG - Woon-zorgcentrum Loosduinse Hof in Den Haag heeft te weinig kennis, middelen en personeel om zorg te leveren aan zieke ouderen. Dat vinden de nabestaanden van de vorig jaar overleden mevrouw Landveld. De 83-jarige vrouw woonde vijf jaar in het zorgcentrum van Florence. 'Mijn moeder wilde niet dood, toch is er zo gehandeld,' zegt dochter Magda Caffé.
Mevrouw Landveld overleed in oktober; officieel aan de gevolgen van chronische hartklachten. Maar volgens dochter Magda en haar partner Larry ligt het veel ingewikkelder: 'Het verzorgingshuis en de huisarts hebben fout of fout gestapeld. Haar dood is een medische misser en moet worden onderzocht.' Ze hebben een klacht ingediend, die donderdag wordt behandeld door de onafhankelijke klachtencommissie van Florence.
Volgens Magda en Larry heeft het personeel van het zorgcentrum niet de competenties om langdurig zieke ouderen te behandelen. 'Mijn schoonmoeder had naar een verpleeghuis gemoeten, maar dat werd tegengehouden. In het Loosduinse Hof lopen verzorgenden rond, geen verpleegsters,' legt Larry uit. Volgens Florence klopt dit niet, en werken er weldegelijk gediplomeerde verpleegkundigen.

'Nooit onder de douche, doorligwonden niet opgemerkt'

Op de verzorging hebben de twee flinke kritiek: 'Ze werd alleen op bed gewassen, nooit gedoucht. Ze konden niet omgaan met de tillift. En doorligwonden zijn veel te laat ontdekt,' vertelt Magda. Ze denkt dat haar moeder uiteindelijk is overleden aan die wonden, doordat ze bloedvergiftiging kreeg.
Daarnaast hebben Magda en Larry ernstige twijfels over de huisarts die hun moeder behandelde. De arts werd ingehuurd door het verzorgingshuis en was verbonden aan een gezondheidscentrum in Den Haag. 'Ze was vluchtig, had weinig tijd en communiceerde niet met ons,' zegt Magda. 'Ze bouwde de hartmedicatie van mijn moeder zonder duidelijke reden af. Mijn moeder wilde niet dood, maar de huisarts dacht daar kennelijk anders over.' Volgens Florence was de arts niet ingehuurd door het zorgcentrum, maar ging het om een huisarts die door mevrouw Landveld zelf was ingeschakeld.

'Negen bewoners in korte tijd overleden'

Daarnaast bracht de huisarts in twee maanden tijd 38 consulten in rekening. 'Er is in die tijd niets aan de gezondheid van mijn moeder gedaan. Sterker nog: de dokter heeft de doorligwonden die ze toen had, nooit gezien,' alsdus Magda.
Saillant detail is dat er in een periode van het overlijden van mevrouw Landveld nog acht andere bewoners van de Loosduinse Hof zijn overleden. 'Dat waren mensen die op dezelfde verdieping woonden, sommigen hadden dezelfde huisarts. In twee maanden tijd gingen er opeens negen mensen dood,' zegt Larry.

Geen schadevergoeding

Donderdag hoort de onafhankelijke klachtencommissie van zorginstelling Florence het verhaal van Magda en Larry aan. 'We willen erkenning, we zijn niet uit op een schadevergoeding', zegt Larry. En Magda voegt toe: 'Ik krijg mijn moeder er niet mee terug, maar ik kan wel voor haar opkomen.'
Florence wil pas na de hoorzitting reageren op het verhaal van de nabestaanden van mevrouw Landveld. De rol van de betrokken huisarts blijft donderdag buiten beschouwing. Larry: 'We gaan bij het tuchtcollege een klacht tegen haar indienen, al zal het moeilijk worden het handelen van een arts aan te pakken.'
Kent u voorbeelden van misstanden in deze zorginstelling van Florence of elders? Neem dan contact op met ons via: anniek.enthoven@omroepwest.nl